MERAK EDİYORUMSor, düşün, keşfet.

3. SıNıF MATEMATIK

1000’e Kadar Doğal Sayılar

Üç basamaklı sayıları okuma, çözümleme, sıralama ve yuvarlama yollarını günlük örneklerle öğren.

Her örnekte “Neden böyle?” diye düşün. Kendi cümlenle anlatmayı dene.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf3. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma3 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Okul numaraları, kitap sayıları ve bir geziye katılan kişiler gibi birçok bilgi doğal sayılarla anlatılır. Üç basamaklı bir sayıyı doğru okuyabilmek için rakamların yerini anlamamız gerekir. Yüzlük, onluk ve birlik basamakları sayının değerini kurar. Bu yapı; sayıyı yazarken, karşılaştırırken ve yaklaşık bir değer söylerken güvenilir bir yol gösterir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Sayıları okur ve yazarKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-DS-01
  • Basamak değerini çözümlerKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-DS-02
  • Sayıları karşılaştırır ve sıralarKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-DS-03
  • Onluğa ve yüzlüğe yuvarlarKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-DS-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

3. Sınıf Matematik 1000’e Kadar Doğal Sayılar Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

3. Sınıf Matematik 1000’e Kadar Doğal Sayılar Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

3. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 3. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

3. Sınıf Matematik 1000’e Kadar Doğal Sayılar Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

3. Sınıf Matematik 1000’e Kadar Doğal Sayılar Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KEŞİF KARTI

Yüzlük, onluk ve birlik

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Sağdan ilk basamak birlik, ikinci basamak onluk, üçüncü basamak yüzlüktür. 374 sayısı üç yüzlük, yedi onluk ve dört birlikten oluşur. Bu nedenle 374 = 300 + 70 + 4 biçiminde çözümlenir. Bir basamakta sıfır varsa o basamağın yeri korunur. 506 sayısında beş yüzlük, sıfır onluk ve altı birlik bulunur; sayı beş yüz altı diye okunur.

KEŞİF KARTI

Okuma, yazma ve karşılaştırma

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir sayıyı yazıyla söylerken önce yüzlük, sonra onluk ve birlik kısmı okunur. Karşılaştırmada da aynı sıra izlenir. 648 ile 672’nin yüzlükleri eşittir. Onluklarda 4 ile 7 karşılaştırılır; 7 daha büyük olduğu için 672 daha büyüktür. Sayı doğrusunda sağda bulunan sayı da soldakinden büyüktür.

KEŞİF KARTI

Önceki ve sonraki sayı

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir doğal sayının bir eksiği önceki, bir fazlası sonraki sayıdır. 500’ün önceki sayısı 499, sonraki sayısı 501’dir. Sayı doğrusu üzerinde sola bir adım gitmek bir azaltır, sağa bir adım gitmek bir artırır. Ardışık sayıları bu ilişkiyle bulmak, eksik sayıları tamamlarken ve aralıkları sayarken kolaylık sağlar.

KEŞİF KARTI

Yuvarlama ile yaklaşık değer

BİRLİKTE ANLAYALIM

En yakın onluğa yuvarlarken birlik basamağına bakılır. Birlik 0, 1, 2, 3 veya 4 ise alt onluğa; 5, 6, 7, 8 veya 9 ise üst onluğa gidilir. En yakın yüzlükte aynı karar onlar basamağıyla verilir. Örneğin 346 en yakın onluğa 350, 742 en yakın yüzlüğe 700 olur. Yuvarlama kesin sonucu değil, sayıya yakın ve kullanışlı bir değeri verir.

KEŞİF KARTI

Sonucu denetleme

BİRLİKTE ANLAYALIM

Okuduğumuz sayıyı yeniden yüzlük, onluk ve birliklerine ayırmak iyi bir kontroldür. Sıralamada önce yüzlükleri karşılaştırmak gereksiz işlemleri azaltır. Yuvarlanan sayının iki komşu onluk ya da yüzlük arasında bulunup bulunmadığına bakarız. Böylece rakamın yerini karıştırma veya yanlış yöne yuvarlama gibi hataları erken fark ederiz.

SIK SORULANLAR

3. Sınıf Matematik 1000’e Kadar Doğal Sayılar Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Üç basamaklı bir sayıda basamaklar hangi sıradadır?

Sağdan sola doğru birlik, onluk ve yüzlük basamakları sıralanır; her rakam bulunduğu yere göre değer kazanır.

02Bir sayıda sıfır bulunan basamak okunur mu?

Sıfırın adı genellikle okunmaz ancak yeri korunur; 506 sayısındaki sıfır, altı rakamının birlik basamağında kalmasını sağlar.

03Doğal sayıları karşılaştırmaya nereden başlanır?

Üç basamaklı sayılarda önce yüzlükler, eşitse onluklar, onlar da eşitse birlikler karşılaştırılır.

04Bir sayı en yakın onluğa nasıl yuvarlanır?

Birlik basamağı 5’ten küçükse alt onluğa, 5 veya daha büyükse üst onluğa yuvarlanır.

05Yuvarlama sonucu kesin değer midir?

Hayır. Yuvarlama, işlem veya tahmin yapmayı kolaylaştıran yakın bir değerdir; kesin sayı gerektiğinde asıl değer kullanılmalıdır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. İlkokul Matematik Dersi 3. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. İlkokul Matematik Dersi 3. Sınıf 1. Tema: Sayılar ve Nicelikler (1)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Öğrendiğini sorularda dene.

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.