MERAK EDİYORUMSor, düşün, keşfet.

3. SıNıF MATEMATIK

Çarpma, Bölme ve Dört İşlem Problemleri

Eş gruplarla çarpma, adil paylaşmayla bölme ve birden çok işlem gerektiren problemleri güvenle çöz.

Her örnekte “Neden böyle?” diye düşün. Kendi cümlenle anlatmayı dene.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf3. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma3 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Aynı sayıda nesne bulunan grupları tekrar tekrar toplamak yerine çarpma kullanırız. Bir çokluğu eşit paylaşmak veya belirli büyüklükte gruplara ayırmak gerektiğinde bölme bize yardım eder. Çarpma ile bölme birbirinin tersidir. Bu ilişkiyi anlamak hem işlem sonucunu kontrol etmeyi hem de problemde doğru adımı seçmeyi kolaylaştırır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Çarpmayı eş gruplarla açıklarKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-CBP-01
  • Bölmeyi paylaşma ve gruplama olarak yorumlarKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-CBP-02
  • Çarpma ve bölmeyi ilişkilendirirKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-CBP-03
  • Dört işlem problemlerini çözerKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-CBP-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

3. Sınıf Matematik Çarpma, Bölme ve Dört İşlem Problemleri Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

3. Sınıf Matematik Çarpma, Bölme ve Dört İşlem Problemleri Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

3. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 3. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

3. Sınıf Matematik Çarpma, Bölme ve Dört İşlem Problemleri Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

3. Sınıf Matematik Çarpma, Bölme ve Dört İşlem Problemleri Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KEŞİF KARTI

Eş gruplardan çarpmaya

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Dört tabakta altışar çilek varsa 6 + 6 + 6 + 6 işlemi yapılabilir. Aynı durum 4 × 6 = 24 biçiminde daha kısa gösterilir. Birinci çarpan grup sayısını, ikinci çarpan her gruptaki miktarı anlatabilir. Çarpanların yeri değişse de sonuç değişmez; 4 × 6 ile 6 × 4 aynı değeri verir.

KEŞİF KARTI

Paylaşma ve gruplama

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

BİRLİKTE ANLAYALIM

24 kalem altı çocuğa eşit paylaştırılırsa her çocuğa kaç kalem düştüğünü ararız: 24 ÷ 6 = 4. Aynı 24 kalemi dörderli paketlersek kaç paket oluşacağını bulmak için 24 ÷ 4 = 6 yaparız. Bölme durumunda toplam miktarın, grup sayısının ve her gruptaki miktarın hangisi olduğuna dikkat ederiz.

KEŞİF KARTI

Ters işlemle kontrol

BİRLİKTE ANLAYALIM

35 ÷ 5 = 7 sonucunu 7 × 5 = 35 işlemiyle denetleriz. Benzer biçimde 7 × 8 = 56 eşitliğinden 56 ÷ 7 = 8 ve 56 ÷ 8 = 7 sonuçları çıkar. Bu işlem ailesi, eksik çarpanı veya bilinmeyen grup sayısını bulmada güçlü bir araçtır.

KEŞİF KARTI

Problemin işlem planı

BİRLİKTE ANLAYALIM

Önce verilenleri ve isteneni kendi cümlemizle belirleriz. “Her birinde”, “eşit olarak”, “kaç grup” gibi ifadeler işlemi anlamaya yardım eder; ancak yalnız anahtar sözcüğe güvenmeyiz. Olayın gerçekten birleştirme mi, azaltma mı, eş gruplama mı istediğini düşünürüz. İki adımlı sorularda her ara sonucun neyi anlattığını yazarız.

KEŞİF KARTI

Sonucun uygunluğunu sınama

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir bölme sonucunda eşit grupların toplamı başlangıç miktarını vermelidir. Çarpma probleminde her gruptaki sayı ve grup sayısı büyüdükçe toplamın da büyümesi beklenir. Para, koltuk veya nesne sayısı sorularında birimi cevaba eklemek, bulduğumuz sayının bağlamla uyumunu görmemizi sağlar.

SIK SORULANLAR

3. Sınıf Matematik Çarpma, Bölme ve Dört İşlem Problemleri Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Çarpma işlemi toplama ile nasıl ilişkilidir?

Çarpma, aynı büyüklükteki grupların tekrarlı toplamını kısa biçimde gösterir; 3 × 5, üç tane 5’in toplamıdır.

02Bölmede paylaşma ile gruplama arasındaki fark nedir?

Paylaşmada grup sayısı, gruplamada ise her grubun büyüklüğü verilir; iki durumda da eşitlik korunur.

033. sınıfta kalansız bölme sonucu çarpma ile nasıl denetlenir?

Bölüm ile bölen çarpılır; kalan yoksa çarpımın bölünene eşit olması işlemin doğru olduğunu gösterir.

04Eksik çarpan hangi işlemle bulunur?

Çarpım biliniyorsa bu değer bilinen çarpana bölünür; elde edilen bölüm eksik çarpandır.

05İki adımlı problemde hangi işlem önce yapılır?

Olayın zaman ve anlam sırası izlenir; ilk durumun sonucu ikinci adımın girdisi olacak biçimde işlem planı kurulur.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. İlkokul Matematik Dersi 3. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. İlkokul Matematik Dersi 3. Sınıf 3. Tema: İşlemlerden Cebirsel Düşünmeye

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Öğrendiğini sorularda dene.

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.