ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Deneme Türü, Düşünce Geliştirme ve Eleştirel Yazma Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Deneme, yazarın bir konu üzerinde düşünürken okuru da bu düşünme yolculuğuna çağırdığı esnek bir düzyazı türüdür. Yazar kesin bir sonuca ulaşmak veya bilimsel bir tezi kanıtlamak zorunda değildir; fakat bu özgürlük, düşüncelerin rastgele sıralanabileceği anlamına gelmez. İyi bir denemede özgün bakış, tutarlı bağlar, seçilmiş örnekler ve tanınabilir bir anlatıcı sesi vardır. Montaigne ile kişisel ve sohbet havasındaki çizgi, Bacon ile daha yoğun ve özdeyişli çizgi belirginleşmiştir. Türk edebiyatında Nurullah Ataç, Suut Kemal Yetkin, Sabahattin Eyüboğlu ve Cemil Meriç farklı söyleyişlerle deneme geleneğini zenginleştirmiştir. Bu ünitede tür bilgisi, metin çözümleme ve kendi yazısını geliştirme becerisi birlikte ele alınır.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Denemenin tür özelliklerini belirlerKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-DNM-01
- Denemeyi yakın düşünce yazılarıyla karşılaştırırKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-DNM-02
- Düşünceyi geliştirme yollarını işlevleriyle çözümlerKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-DNM-03
- Planlı ve eleştirel bir deneme yazarKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-DNM-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Deneme Türü, Düşünce Geliştirme ve Eleştirel Yazma Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Deneme Türü, Düşünce Geliştirme ve Eleştirel Yazma Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Deneme Türü, Düşünce Geliştirme ve Eleştirel Yazma Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Deneme Türü, Düşünce Geliştirme ve Eleştirel Yazma Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Denemenin amacı ve kişisel sesi
DERİN AÇIKLAMA
Denemede çıkış noktası sanat, dil, eğitim, doğa, gündelik hayat veya insan ilişkileri gibi geniş bir alan olabilir. Konuyu deneme yapan şey yalnız başlık değil, yazarın ona yönelttiği kişisel ve sorgulayıcı bakıştır. Birinci kişi kullanımı yaygındır; soru cümleleri, ara sözler ve okura sesleniş konuşma havası kurabilir. Yazar kendi deneyiminden hareket etse de tek bir anıyı olay örgüsüyle anlatmak yerine ondan genel bir düşünce alanı açar. Kesin hüküm vermekten kaçınabilir, karşı görüşü tartabilir ve düşüncesini metin ilerledikçe değiştirebilir. Bu özellikler, denemenin içten görünmesini sağlar; ancak metnin tutarlılık ve dil sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
AYRINTILI ANLATIM
Montaigne ve Bacon çizgileri
DERİN AÇIKLAMA
Montaigne adı, kişinin kendisini ve yaşam deneyimini samimi bir sesle yokladığı, konuşur gibi ilerleyen deneme anlayışıyla ilişkilendirilir. Bu çizgide yazar sorular sorar, düşüncenin dönüşlerini saklamaz ve okurla eşit bir sohbet kurar. Bacon ise düşünceyi daha yoğun, düzenli ve özdeyişe yaklaşan cümlelerle ele alan bir geleneği temsil eder. Bu ayrım iki yazarı katı kutulara kapatmak için değil, denemenin farklı söyleyiş olanaklarını görmek için kullanılır. Bir metnin kişisel örneklerle ilerlemesi Montaigne çizgisine, kısa ve ilke bildiren yargılarla kurulması Bacon çizgisine yakınlık gösterebilir. Karar verirken yalnız cümle uzunluğuna değil, yazar-okur ilişkisine ve düşüncenin örgütlenişine bakılır.
AYRINTILI ANLATIM
Makale, fıkra ve eleştiriden ayrılan yönler
DERİN AÇIKLAMA
Makale, belirli bir savı bilgi ve kanıtlarla temellendirmeyi amaçlar; kavramları daha sistemli tanımlar ve kaynak gösterebilir. Gazete fıkrası ya da köşe yazısı çoğunlukla güncel bir olaydan hareket eder, kısa sürede yayımlanmak üzere kamuoyuna seslenir. Eleştiri bir sanat eserini veya düşünce ürününü ölçütlerle değerlendirir. Deneme ise güncel olmak zorunda değildir, nesnel kanıtlama iddiasını öne çıkarmaz ve öznel düşünme sürecine daha geniş alan verir. Bununla birlikte türler arasında kesin duvarlar bulunmaz: bir deneme örnek veya alıntı kullanabilir, bir makalede kişisel üslup görülebilir. Sınıflandırmada baskın amaç, anlatıcı tutumu, kullanılan kanıtın niteliği ve metnin yapısı birlikte değerlendirilir.
AYRINTILI ANLATIM
Düşünceyi geliştirme yolları
DERİN AÇIKLAMA
Tanımlama, bir kavramın sınırlarını belirler. Örneklendirme soyut bir yargıyı somut durumla görünür kılar. Karşılaştırma iki varlığın benzer veya farklı yönlerini ortaya çıkarır; benzetme bilinmeyen bir özelliği bilinen bir görüntüyle açıklar. Tanık gösterme, alanla ilişkili bir kişinin görüşünü düşünceye destek olarak sunar; fakat alıntının kaynağı ve bağlamı korunmalıdır. Sayısal veri ölçülebilir durumu gösterebilir, ancak verinin nereden geldiği belirtilmeden tek başına güven sağlamaz. Denemede bu yolların kullanılması metni makaleye dönüştürmez. Belirleyici olan, yazarın onları kesin kanıtlama için mi yoksa düşünceyi açmak, okurun bakışını çoğaltmak ve kendi yorumunu sınamak için mi kullandığıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Ana düşünce, yardımcı düşünce ve paragraf bağı
DERİN AÇIKLAMA
Bir denemenin ana düşüncesi, metnin okura sunduğu temel bakış açısıdır; tek bir cümlede açıkça yazılmayabilir. Yardımcı düşünceler bu bakışı örnek, karşıtlık, gerekçe veya sonuçla geliştirir. Her paragrafın bir odak cümlesi bulunmalı, sonraki cümleler bu odağa hizmet etmelidir. Buna karşın, çünkü, örneğin, ayrıca ve sonuç olarak gibi bağlantılar ilişkiyi görünür kılar; yalnızca bağlaç eklemek mantıksal geçiş kurmaya yetmez. Paragraflar arasında soru-cevap, genelden özele, neden-sonuç veya karşılaştırma düzeni kurulabilir. Metin çözümlemesinde ana düşünceyi belirlemek için tekrar eden kavramlar, başlık, girişte açılan soru ve sonuçta ulaşılan değerlendirme birlikte incelenir.
AYRINTILI ANLATIM
Eleştirel yazma ve gözden geçirme
DERİN AÇIKLAMA
Yazma süreci konu seçmekle başlar, fakat asıl ilerleme konuyu sınırlandıran bir araştırma sorusuyla sağlanır. Yazar önce görüşünü ve olası karşı görüşü not eder, sonra örneklerini bir taslakta sıralar. İlk taslakta kişisel ses korunurken her genelleme için gerekçe aranır. Başkasına ait bir düşünce kullanıldığında kaynak gösterilir; alıntı, yazarın kendi yorumunun yerine geçirilmez. Gözden geçirmede paragraf sırası, gereksiz tekrarlar, belirsiz zamirler, bağlaçlar ve üslup tutarlılığı denetlenir. Son okumada yazım ve noktalama düzeltilir. Eleştirel yazmak yalnız başkasının fikrine karşı çıkmak değil, kendi varsayımlarını sınamak, kanıtın sınırını göstermek ve gerektiğinde yargıyı yeniden kurmaktır.
SIK SORULANLAR
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Deneme Türü, Düşünce Geliştirme ve Eleştirel Yazma Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Deneme yazarı düşüncesini kanıtlamak zorunda mıdır?
Bilimsel makaledeki gibi kesin kanıtlama zorunluluğu yoktur; yine de iyi bir deneme düşünceler arasında tutarlı bağ kurar ve örneklerini işlevli kullanır.
02Birinci kişiyle yazılan her metin deneme midir?
Hayır. Birinci kişi yalnız bir anlatım tercihidir; denemede ayrıca bir konu üzerinde kişisel, sorgulayıcı ve düşünsel bir açılım bulunmalıdır.
03Deneme ile makaleyi ayırırken en önemli ölçüt nedir?
Baskın amaç ve anlatıcı tutumu belirleyicidir: makale savını sistemli kanıtlarla temellendirirken deneme kişisel düşünme sürecini daha özgür biçimde paylaşır.
04Denemede alıntı ve sayısal veri kullanılabilir mi?
Evet. Kaynağı doğru gösterildiğinde bunlar düşünceyi açabilir; kullanılmaları metni kendiliğinden makaleye dönüştürmez.
05Eleştirel yazma yalnızca karşı görüşü çürütmek midir?
Hayır. Eleştirel yazma, kendi varsayımlarını da sorgulamayı, kanıtın yeterliliğini ölçmeyi ve gerektiğinde yargıyı yeniden düzenlemeyi içerir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Türk Dili ve Edebiyatı Dersi 9-12. Sınıflar Öğretim Programı 2018Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Türk Dili ve Edebiyatı 12. Sınıf Etkileşimli Ders Kitabı 6. Ünite: DenemeKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Deneme Türü, Düşünce Geliştirme ve Eleştirel Yazma Testi 1
10 soru · karma
Deneme Türü, Düşünce Geliştirme ve Eleştirel Yazma Testi 2
10 soru · karma