9. SıNıF MATEMATIK

9. Sınıf Matematik Dönüşümler, Eşlik, Benzerlik ve Üçgen Teoremleri Konu Anlatımı

Öteleme, yansıma ve dönmeyi; üçgende eşlik-benzerlik koşullarını, Tales, Öklid ve Pisagor teoremlerini öğren.

• Sınıf9. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

9. Sınıf Matematik Dönüşümler, Eşlik, Benzerlik ve Üçgen Teoremleri Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Geometrik dönüşümler bir şeklin konumunu veya yönünü değiştirirken uzunluk ve açı ölçülerini korur; bu nedenle eş şekiller üretir. Benzerlikte ise biçim korunur fakat bütün uzunluklar aynı ölçek katsayısıyla değişebilir. Üçgenlerde eşlik ve benzerlik için her elemanı ölçmek gerekmez; belirli asgari koşullar yeterlidir. Paralel doğruların oluşturduğu orantılar Tales teoremini, dik üçgende benzerlik ise Öklid bağıntılarını ve Pisagor teoremini destekler. Bu konular birbirinden ayrı formüller değil, dönüşüm, oran ve benzer üçgen fikrinin birbirini tamamlayan sonuçlarıdır. Doğru eşleme ve teorem koşullarını açıkça yazmak çözümün güvenilirliğini artırır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Geometrik dönüşümlerin özelliklerini çıkarırKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-EB-01
  • Üçgenlerde eşlik ve benzerlik koşullarını kullanırKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-EB-02
  • Tales teoremiyle orantı kurarKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-EB-03
  • Öklid ve Pisagor teoremlerini uygularKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-EB-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

9. Sınıf Matematik Dönüşümler, Eşlik, Benzerlik ve Üçgen Teoremleri Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

9. Sınıf Matematik Dönüşümler, Eşlik, Benzerlik ve Üçgen Teoremleri Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

9. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 9. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

9. Sınıf Matematik Dönüşümler, Eşlik, Benzerlik ve Üçgen Teoremleri Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

9. Sınıf Matematik Dönüşümler, Eşlik, Benzerlik ve Üçgen Teoremleri Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Öteleme, yansıma ve dönme dönüşümleri

DERİN AÇIKLAMA

Ötelemede her nokta aynı yön ve uzunluktaki vektör kadar taşınır; (x,y) noktası (a,b) vektörüyle (x+a,y+b) olur. Yansımada nokta ile görüntüsü yansıma doğrusuna eşit dik uzaklıktadır ve şeklin yönelimi tersine döner. Dönmede her noktanın dönme merkezine uzaklığı ve merkezde taradığı açı korunur. Orijin çevresinde saat yönünün tersine 90° dönmede (x,y)→(−y,x) dönüşümü gerçekleşir. Üç dönüşüm de uzunlukları ve açı ölçülerini koruduğu için başlangıç şekli ile görüntüsü eştir.

AYRINTILI ANLATIM

Eşlik koşulları ve doğru eşleme

DERİN AÇIKLAMA

Eş üçgenlerin karşılıklı bütün kenarları ve açıları eşittir. Eşliği göstermek için KKK, KAK veya AKA gibi yeterli koşullar kullanılabilir. Yalnız üç açının eş olması eşlik değil benzerlik sağlar; çünkü üçgen farklı ölçekte olabilir. Üçgen adlarının sırası karşılıklı köşeleri gösterir: ABC≅DEF yazılıyorsa A-D, B-E, C-F eşleşir. Verilen iki kenar ve aradaki açı KAK koşulunu sağlar; arada olmayan açı genel durumda tek başına yeterli olmayabilir. Dönüşümlerle üst üste getirilebilme, eşliğin geometrik anlamıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Benzerlik, ölçek ve alan ilişkisi

DERİN AÇIKLAMA

Benzer üçgenlerde karşılıklı açılar eş, karşılıklı kenarlar aynı orandadır. AA, KAK ve KKK benzerlik koşulları uygun orantılarla kullanılır. Birinci üçgenden ikinciye uzunluk ölçeği k ise çevreler de k oranında, alanlar k² oranında değişir. Benzerlik oranı 1 olduğunda üçgenler aynı zamanda eştir. Benzerlik sorularında eş açıların karşısındaki kenarlar eşleştirilmeli; aynı üçgendeki rastgele kenarlar oranlanmamalıdır. Gölge, maket ve harita problemleri sabit ölçekli benzerlik modelleridir.

AYRINTILI ANLATIM

Tales teoremi ve paralel doğrular

DERİN AÇIKLAMA

Bir üçgende bir kenara paralel çizilen doğru, diğer iki kenarı orantılı böler ve başlangıç üçgenine benzer daha küçük bir üçgen oluşturur. ABC üçgeninde D, AB; E, AC üzerinde ve DE∥BC ise AD/AB=AE/AC=DE/BC olur. Ayrıca AD/DB=AE/EC eşitliği de kullanılabilir. Birbirine paralel en az üç doğruyu kesen iki doğru üzerinde oluşan karşılıklı parçalar da orantılıdır. Paralellik verilmeden Tales oranını kurmak geçerli değildir; önce eş yönde veya yöndeş açılarla benzerlik koşulu doğrulanmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Pisagor ve tersinin kullanımı

DERİN AÇIKLAMA

Dik kenarları a ve b, hipotenüsü c olan dik üçgende a²+b²=c² bağıntısı Pisagor teoremidir. Benzer üçgenlerle veya kare alanlarıyla ispatlanabilir. Üç kenar uzunluğu verildiğinde en büyük kenar c seçilir; a²+b²=c² sağlanıyorsa üçgen diktir. Bu, teoremin tersidir. Bağıntı yalnız dik üçgenler için doğrudan kullanılabilir. 6-8-10 ve 5-12-13 gibi üçlüler hesap kolaylığı sağlar. Merdiven, dik uzaklık ve koordinat farkı problemleri uygun dik üçgen modeli kurularak çözülür.

AYRINTILI ANLATIM

Öklid bağıntıları ve çözüm doğrulama

DERİN AÇIKLAMA

Dik üçgende dik köşeden hipotenüse indirilen yükseklik hipotenüsü p ve q parçalarına ayırır. Oluşan iki küçük dik üçgen ile başlangıçtaki büyük dik üçgen birbirine benzerdir. Hipotenüse ait yükseklik h için h²=pq; dik kenarlar için a²=c·p ve b²=c·q bağıntıları elde edilir. Burada c=p+q hipotenüstür ve her dik kenarın karesi hipotenüs ile o kenarın hipotenüs üzerindeki izdüşümünün çarpımıdır. Hangi parçanın hangi kenara ait olduğu işaretlenmelidir. Sonuç Pisagor bağıntısıyla veya benzerlik oranlarıyla tekrar kontrol edilebilir. Çözümde önce büyük dik üçgen, sonra hipotenüs parçaları ayrı adlandırılır; aynı harfin hem kenar hem parça için kullanılması önlenir. Uzunlukların pozitifliği ve p+q toplamı kontrol edilir. Bulunan h değeri iki dik kenardan da büyük çıkıyorsa çizim ölçekli olmasa bile sonuç kuşkuludur; bağıntı ve eşleme yeniden incelenmelidir. Bu nitel kontrol, cebirsel eşitliğe ikinci bir güvence ekler.

SIK SORULANLAR

9. Sınıf Matematik Dönüşümler, Eşlik, Benzerlik ve Üçgen Teoremleri Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Hangi geometrik dönüşümler uzunluk ve açı ölçülerini korur?

Öteleme, bir doğruya göre yansıma ve bir merkez etrafında dönme uzunluklarla açı ölçülerini koruyan eşlik dönüşümleridir.

02Üç açısı eş olan iki üçgen neden her zaman eş değildir?

Açı eşliği biçimi belirler fakat ölçeği belirlemez; üçgenlerin karşılıklı kenarları farklı ortak katsayılarla büyümüş olabilir.

03Benzerlik oranı alanları nasıl etkiler?

Karşılıklı uzunlukların oranı k ise çevreler k, alanlar ise iki boyut nedeniyle k² oranında değişir.

04Tales teoremini kullanmak için hangi temel koşul gerekir?

İlgili doğruların paralelliği veya üçgenlerin benzerliğini sağlayan eş açı ilişkileri açıkça bulunmalıdır.

05Öklid bağıntılarında hipotenüs parçaları nasıl eşleştirilir?

Her dik kenarın karesi, hipotenüsün tamamı ile o dik kenarın hipotenüs üzerindeki izdüşümünün çarpımına eşittir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 9. Sınıf Matematik 4. Tema: Eşlik ve Benzerlik

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı 2024

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.