ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
9. Sınıf Matematik Deneysel ve Teorik Olasılık Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Olasılık, belirsiz bir deneyin tek sonucunu kesin söylemez; olası sonuçların ne ölçüde beklenebilir olduğunu sayısallaştırır. Deneysel olasılık gözlenen sıklıklara, teorik olasılık ise ideal modeldeki eş olasılıklı çıktılara dayanır. Bir deney az sayıda tekrarlandığında göreli sıklık önemli ölçüde dalgalanabilir. Tekrar sayısı arttıkça bu değişebilirlik genellikle azalır ve deneysel değer teorik olasılığa yaklaşma eğilimi gösterir. İki veya üç aşamalı deneylerde bütün çıktıları eksiksiz saymak için sistematik liste, tablo ya da ağaç şeması gerekir. Ayrık ve ortak çıktılı olayları ayırt etmek de birleşim olasılığında aynı sonucu iki kez saymayı önler.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Deneysel olasılığı göreli sıklıkla tahmin ederKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-OL-01
- Deneme sayısı ile değişebilirliği ilişkilendirirKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-OL-02
- Çok aşamalı deneylerin teorik olasılığını hesaplarKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-OL-03
- Ayrık ve ayrık olmayan olayları çözümlerKI-GRADE-9-SINIF-MATEMATIK-OL-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
9. Sınıf Matematik Deneysel ve Teorik Olasılık Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
9. Sınıf Matematik Deneysel ve Teorik Olasılık Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
9. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 9. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
9. Sınıf Matematik Deneysel ve Teorik Olasılık Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
9. Sınıf Matematik Deneysel ve Teorik Olasılık Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Deney, olay, sıklık ve göreli sıklık
DERİN AÇIKLAMA
Sonucu önceden kesin bilinmeyen tekrarlanabilir sürece deney, tek gerçekleşmeye çıktı, ilgilenilen çıktı kümesine olay denir. Bir olayın deneylerde kaç kez gözlendiği sıklıktır. Deneysel olasılık veya göreli sıklık, olay sıklığının toplam deneme sayısına oranıdır. Bir renk 60 çark çevirmesinde 18 kez geldiyse deneysel olasılık 18/60=0,30’dur. Deney koşulları her tekrarda aynı tutulmalı ve bütün sonuçlar, yalnız istenenler değil, kaydedilmelidir. Aksi hâlde elde edilen oran taraflı olabilir.
AYRINTILI ANLATIM
Tekrar sayısı ve büyük sayılar düşüncesi
DERİN AÇIKLAMA
Dengeli bir paranın teorik tura olasılığı 1/2 olsa da ilk on atışta yedi tura görülebilir. Bu kısa deney teorik değeri değiştirmez. Deneme sayısı 50, 500 ve 5000’e çıktıkça göreli sıklıkların birbirinden sapması çoğunlukla azalır ve değer daha kararlı hâle gelir. Bu eğilim büyük sayılar yasasının sezgisel karşılığıdır; her ara aşamada tam teorik değerin elde edileceğini garanti etmez. Simülasyonlar çok sayıda tekrar üretmek için kullanılabilir, ancak kullanılan rastgelelik modelinin dengeli olduğu da sorgulanmalıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Örnek uzayı sistematik oluşturma
DERİN AÇIKLAMA
Teorik olasılıkta önce bütün olası çıktılar belirlenir. İki para atışında YY, YT, TY ve TT dört sıralı çıktı vardır. İki zar için 6·6=36 sıralı çift tabloyla gösterilebilir. Üç aşamalı iki seçenekli deneyde 2³=8 çıktı bulunur. Sistematik liste küçük örnek uzaylarda, tablo iki aşamalı deneylerde, ağaç şeması ardışık iki veya üç aşamada kullanışlıdır. Her dalın ve sonucun eksiksiz olması gerekir. Çıktılar eş olasılıklı değilse yalnız sayıları oranlamak yeterli değildir.
AYRINTILI ANLATIM
Teorik olasılık ve tümleyen
DERİN AÇIKLAMA
Eş olasılıklı sonlu örnek uzayda P(A)=A olayındaki çıktı sayısı/toplam çıktı sayısıdır. Olasılık 0 ile 1 arasındadır; imkânsız olay 0, kesin olay 1 değerini alır. A olayının gerçekleşmemesi A′ tümleyenidir ve P(A′)=1−P(A) olur. “En az bir” sorularında tümleyen çoğu kez daha kısa yol sunar. Üç para atışında en az bir tura gelme olasılığı, hiç tura gelmeme çıktısı YYY’nin olasılığının 1’den çıkarılmasıyla 1−1/8=7/8 bulunur.
AYRINTILI ANLATIM
Ayrık ve ortak çıktılı olayların birleşimi
DERİN AÇIKLAMA
Aynı deneyde ortak çıktısı olmayan olaylar ayrıktır ve P(A∪B)=P(A)+P(B) olur. Bir zarda tek gelme ile çift gelme ayrık olaylardır. Ortak çıktılı olaylarda toplamdan kesişim çıkarılır: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B). Çift gelme A={2,4,6}, 3’ten büyük gelme B={4,5,6} ise ortak çıktılar {4,6}’dır. Birleşimde bu sonuçlar yalnız bir kez sayılmalıdır. “Ve” kesişimi, kapsayıcı “veya” birleşimi ifade eder; sözel koşul sembole çevrilmeden hesap yapılmamalıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Deneysel ve teorik değeri birlikte yorumlama
DERİN AÇIKLAMA
Teorik değer ideal modelin uzun dönemli beklentisini, deneysel değer belirli veri setinin gözlenen oranını verir. Aralarındaki fark tek başına aracın hileli olduğunu kanıtlamaz; deneme sayısı ve farkın büyüklüğü birlikte değerlendirilir. Denemeler arttığı hâlde büyük ve sistematik sapma sürüyorsa deney koşulları, kayıt hataları veya eş olasılık varsayımı incelenmelidir. Olasılık sonucu bağlama göre risk, tahmin veya karar desteği sağlar; kesin gelecek bildirimi değildir. Raporlamada deney tasarımı, tekrar sayısı, olay tanımı ve elde edilen göreli sıklık açıkça sunulmalıdır. İki grubun deneysel sonuçları karşılaştırılırken yalnız başarı sayısına değil toplam deneme sayısına da bakılır. Yirmi denemede on başarı ile iki yüz denemede yüz başarı aynı göreli sıklığı verir; fakat ikinci oran daha çok gözleme dayanır. Deneyi yeniden üretmeye yetecek ayrıntı paylaşmak, gözlenen farkın yöntemden mi yoksa rastlantısal değişimden mi kaynaklanabileceğini tartışmayı sağlar.
SIK SORULANLAR
9. Sınıf Matematik Deneysel ve Teorik Olasılık Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
019. sınıfta deneysel olasılık nasıl hesaplanır ve yorumlanır?
İstenen olayın gözlendiği sıklık toplam deneme sayısına bölünür; sonuç o veri setindeki göreli sıklıktır.
02Deneme sayısı arttıkça deneysel olasılık kesinlikle teorik değere eşit olur mu?
Hayır. Eşitlik garanti değildir; göreli sıklığın dalgalanması azalır ve teorik değere yaklaşma eğilimi güçlenir.
03Çok aşamalı deneylerde örnek uzay nasıl eksiksiz bulunur?
Her aşamadaki olası sonuçlar sistematik liste, tablo veya ağaç dallarıyla birleştirilerek bütün sıralı çıktılar yazılır.
04Ayrık olay ile ayrık olmayan olay nasıl ayırt edilir?
İki olayın kesişimi boşsa ayrık, en az bir ortak çıktıları varsa ayrık olmayan olaylardır.
05Birleşim olasılığında kesişim neden çıkarılır?
A ve B olasılıkları toplanırken ortak çıktılar iki kez sayılır; kesişim bir kez çıkarılarak her çıktı tek kez bırakılır.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- 9. Sınıf Matematik 7. Tema: Veriden OlasılığaKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı 2024Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Deneysel ve Teorik Olasılık Testi 1
10 soru · karma
Deneysel ve Teorik Olasılık Testi 2
10 soru · karma