5. SıNıF MATEMATIK

5. Sınıf Matematik: Doğal Sayılarla Planlama ve İşlem Denetimi

Doğal Sayılarla Planlama ve İşlem Denetimi çalışmasında model kurmayı, uygun işlemi seçmeyi ve sonucu başka bir yoldan denetlemeyi öğren.

• Sınıf5. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma6 dk
  • Son kontrol31.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

5. Sınıf Matematik: Doğal Sayılarla Planlama ve İşlem Denetimi nasıl daha sağlam öğrenilir?

Günlük bir planlama problemindeki her sayı hemen işleme alınmaz. Önce sayının neyi ölçtüğünü anlamalısın: kutu sayısı mı, kutudaki malzeme mi, toplam bedel mi, tek seferlik gider mi? Bu derste doğal sayılarla eş grupları, kalan miktarı ve birim bedeli birbirinden ayıracaksın. Fiyatlar güncel ürün önerisi değil, matematik modeli kurmak için seçilmiş kurgu değerlerdir. Bir tabloya “verilen, birim, istenen” başlıklarını yaz. Çözüm sırasında her ara sonucun yanına birimini ekle. Sonucun mantıklı görünmesi yeterli değildir; başlangıçtaki miktarları ters işlemle yeniden oluşturduğunu da göstermelisin.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Eş gruplara eklenen parçalarla toplamı bulurKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APPLAN-01
  • İki harcamadan sonra kalan bütçeyi bulurKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APPLAN-02
  • Ayrılan miktardan sonra eş paylaşımı kurarKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APPLAN-03
  • Toplam bedelden birim bedeli çıkarırKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APPLAN-04
  • İki planın toplam maliyetini karşılaştırırKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APPLAN-05
  • Kalanlı bölmede gereken araç sayısını yorumlarKI-GRADE-5-SINIF-MATEMATIK-APPLAN-06

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

5. Sınıf Matematik: Doğal Sayılarla Planlama ve İşlem Denetimi için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

5. Sınıf Matematik: Doğal Sayılarla Planlama ve İşlem Denetimi nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

5. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 5. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

5. Sınıf Matematik: Doğal Sayılarla Planlama ve İşlem Denetimi testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

5. Sınıf Matematik: Doğal Sayılarla Planlama ve İşlem Denetimi sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Ön değerlendirme: nicelikleri birimleriyle oku

DERİN AÇIKLAMA

Dört kutunun her birinde on iki kalem olduğunu okuduğunda 4 ile 12 aynı tür nicelik değildir. Dört, grup sayısı; on iki, grup başına kalem sayısıdır. Eş grupların toplamı 4 × 12 = 48 kalem olur. Kutu dışında beş kalem daha varsa onları çarpmanın içine değil toplamın sonuna eklersin: 48 + 5 = 53. Şimdi bu durumu dört dikdörtgen çizerek göster ve beş tek kalemi ayrı işaretle. Her kutuya beş kalem eklendiği söylenmiş olsaydı model farklı olurdu. Problemi kendi cümlenle yeniden söylemek, tek bir sözcüğün hangi işlemi değiştirdiğini fark etmeni sağlar.

AYRINTILI ANLATIM

Eş gruplar ve bütçede kalan miktar

DERİN AÇIKLAMA

Bir etkinlik için 500 TL ayrıldığını düşün. Tanesi 40 TL olan iki defter ve tanesi 60 TL olan üç dosya alınsın. Defterler 80 TL, dosyalar 180 TL tutar; harcama 260 TL olur. Kalan bütçe 500 − 260 = 240 TL’dir. Kontrol için harcama ile kalanı topla: 260 + 240 = 500. Ürün fiyatlarını yalnız bir kez toplayıp çıkarmak adetleri yok sayar. Harcama toplamını cevap vermek de sorunun istediği niceliği değiştirir. Şimdi aynı fiyatlarla dosya sayısını bir artır. Kalan para hangi miktar kadar azalmalı? Baştan bütün işlemi yapmadan bunun 60 TL olacağını açıklayabilirsen modeldeki birim bedeli doğru okuyorsun.

AYRINTILI ANLATIM

Ayrılan miktardan sonra eş paylaşım

DERİN AÇIKLAMA

Bir panoda kullanılacak 12 etiketi, toplam 132 etiketten ayıralım. Kalan 120 etiket altı gruba eşit dağıtılacaksa grup başına 120 ÷ 6 = 20 etiket düşer. İşlem sırası, anlatılan olay sırasını izler: önce ayır, sonra dağıt. Kontrol 6 × 20 + 12 = 132 biçimindedir. Ayrılmış etiketleri de dağıtmaya çalışmak panonun payını gruplara karıştırır. Şimdi kâğıdında toplamı büyük bir kutu, ayrılanı küçük bir bölme, dağıtılacak miktarı altı eş bölme olarak çiz. Her gruba fazladan bir etiket vermek toplamda altı etikete ihtiyaç doğurur. Bu gözlem, yanlış payı verilen bütçeye geri koyarak hızlıca yakalamana yardım eder.

AYRINTILI ANLATIM

Toplam faturadan tek paketin bedeline dön

DERİN AÇIKLAMA

Beş eş fiyatlı kâğıt paketi ve 15 TL taşıma için 115 TL ödendiğini düşün. Taşıma paket fiyatı değildir; önce toplamdan çıkarılır: 115 − 15 = 100 TL. Beş paket 100 TL olduğundan bir paket 100 ÷ 5 = 20 TL’dir. Cevabı kontrol etmek için beş paketin bedelini yeniden hesapla ve taşıma ekle: 5 × 20 + 15 = 115. Toplamı beşe bölmeden önce sabit gideri ayırmamızın nedeni, bu giderin her pakette ayrı alınmamasıdır. Birim fiyatı bir lira fazla seçseydin fatura beş lira büyürdü. Böyle bir ters kontrol, bölme işlemindeki küçük hatayı sayfanın sonuna kadar taşımayı önler.

AYRINTILI ANLATIM

İki planı aynı kapsamla karşılaştır

DERİN AÇIKLAMA

Sekiz malzemenin A planında tanesi 20 TL, taşıması ücretsiz olsun. B planında tanesi 17 TL ve toplam taşıma 12 TL olsun. A toplamı 8 × 20 = 160 TL’dir. B toplamı 8 × 17 + 12 = 148 TL olur. Aradaki fark 160 − 148 = 12 TL’dir. Yalnız 20 ile 17’yi karşılaştırmak toplam maliyeti vermez. İki plan için de aynı sayıda ürün ve bütün gerekli giderler hesaba katılmalıdır. Şimdi ürün sayısı değiştiğinde sabit taşımanın aynı kaldığını not et. Bir planın her durumda daha uygun olduğunu tek örnekten çıkarma; farklı ürün sayıları farklı toplamlar oluşturabilir. Burada verilen tek durumun hesabını kesinleştiriyoruz.

AYRINTILI ANLATIM

Kalanlı bölmede cevabın anlamını denetle

DERİN AÇIKLAMA

Yetmiş üç öğrenci için yirmi kişilik araç gerektiğini düşün. Bölme üç tam araç ve on üç öğrenci kalanını verir. Üç araç yalnız altmış öğrenciyi taşır; bütün öğrenciler tek seferde gidecekse dördüncü araç gerekir. Dört aracın kapasitesi seksendir. Burada kalan atılmaz, planın tamamlanması için yorumlanır. Buna karşılık tam yirmili paket sayısı sorulsaydı kalan parçalar yeni tam paket sayılmazdı. Aynı bölme sonucu, istenen niceliğe göre farklı yorumlanabilir. Son testten sonra yanlışını “işlem hatası, nicelik seçimi, sıra veya kalan yorumu” başlıklarından biriyle kaydet. İlgili örneğe dön, ardından farklı sayılarla yeni bir plan kur ve neden yeterli olduğunu cümleyle açıkla.

SIK SORULANLAR

5. Sınıf Matematik: Doğal Sayılarla Planlama ve İşlem Denetimi hakkında kısa yanıtlar

01Çok adımlı doğal sayı probleminde hangi işlemden başlayacağımı nasıl seçerim?

Sorudaki verilenleri ve isteneni ayrı yazar, olayların sırasını kısa bir planla gösteririm. Önce ara miktarı oluşturan işlem yapılır; yalnız anahtar sözcüğe bakmak yerine miktarların nasıl değiştiğini anlamak gerekir.

02İşlem önceliği neden soldan sağa yapmaktan farklıdır?

Parantez içi önce, sonra çarpma ve bölme, en son toplama ve çıkarma yapılır; aynı öncelikteki işlemler soldan sağa ilerler. Bu ortak kural, aynı ifadenin herkes tarafından aynı sonuçla hesaplanmasını sağlar.

03Sonucu hesaplamadan önce tahmin etmek ne işe yarar?

Sayıları uygun basamaklara yuvarlayarak sonucun yaklaşık büyüklüğünü görürüm. Kesin sonuç tahminden çok uzaksa yanlış işlem seçmiş, basamak kaydırmış veya eldeyi unutmuş olabileceğimi fark ederim.

04Toplama ve çıkarma işlemini ters işlemle nasıl denetlerim?

Toplamdan toplananlardan birini çıkarınca diğerini bulmalıyım. Çıkarma işleminde farka çıkan sayıyı eklediğimde eksileni elde ederim; bu kontrol özellikle çok basamaklı işlemlerdeki basamak hatalarını yakalar.

05Problem sonucunun birimini yazmak neden önemlidir?

Sayı tek başına neyin bulunduğunu anlatmaz. Sonucun kişi, lira, metre veya dakika olduğunu belirtmek hem sorulan büyüklüğe cevap verdiğimizi gösterir hem de farklı türde miktarları yanlışlıkla toplama hatasını fark ettirir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Ortaokul Matematik Öğretim Programı 2026

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. TYMM 5. Sınıf Matematik Tema Açıklamaları

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.