Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bir konuda güçlü olduğunu veya daha çok çalışmaya ihtiyaç duyduğunu nasıl anlarsın? Sadece tek bir sonuca ya da bir arkadaşının sözüne bakmak yeterli değildir. Bu derste ilgi, beceri, kanıt, hedef ve çalışma planı üzerinde duracağız. Amaç kendine etiket yapıştırmak değil, bir sonraki öğrenme adımını seçmektir. Örneklerdeki öğrenciler kurgusaldır; kendi çalışmalarını onlarla yarışmak için değil düşünmek için kullan.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- İlgimi ve becerimi ayırt ederimKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-GELISIM-01
- Kararım için birden çok kanıt toplarımKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-GELISIM-02
- Küçük ve gözlenebilir hedef seçerimKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-GELISIM-03
- Hedefe uygun çalışma ve destek seçerimKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-GELISIM-04
- Gelişimimi aynı ölçütle izlerimKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-GELISIM-05
- Geri bildirimi yeni adıma dönüştürürümKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-GELISIM-06
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
3. Sınıf Kendimi Tanıyor Hedef Koyuyorum için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
3. Sınıf Kendimi Tanıyor Hedef Koyuyorum nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
3. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 3. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
3. Sınıf Kendimi Tanıyor Hedef Koyuyorum testi nasıl çözülür?
3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
3. Sınıf Kendimi Tanıyor Hedef Koyuyorum sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KEŞİF KARTI
İlgimi ve becerimi ayırt ederim
Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir etkinliği sevmek ilgini gösterir; o etkinliği şu anda nasıl yaptığın ise becerin hakkında bilgi verir. Şarkı söylemeyi çok sevebilir ama ritmi izlerken çalışmaya ihtiyaç duyabilirsin. Bu iki bilgi birbiriyle çelişmez. Aynı şekilde bir görevi iyi yapman onu her gün yapmak istediğini göstermez. Dur ve düşün: “Resim yapmayı seviyorum.” cümlesi tek başına çizimindeki ayrıntılar hakkında bilgi verir mi? Hayır; çalışmanın kendisini de incelemek gerekir.
KEŞİF KARTI
Kararım için birden çok kanıt toplarım
Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Güçlü alanını belirlerken ürünlerini, denemelerini ve sana verilen somut geri bildirimi birlikte incele. “Çok iyisin.” sözü tek başına neyi iyi yaptığını söylemez. “Hikâyende olayları anlaşılır sıraya koydun.” daha belirli bir gözlemdir. Tek bir kötü gün bütün becerini ölçmez. Farklı zamanlarda yapılan benzer çalışmalar daha iyi fikir verir. Sık hata: Bir arkadaşının tahminini kesin bilgi saymak. Gerekirse öğretmenine hangi örneğe baktığını sor. Kanıtın neyi gösterdiğini ve neyi göstermediğini ayır.
KEŞİF KARTI
Küçük ve gözlenebilir hedef seçerim
BİRLİKTE ANLAYALIM
“Her şeyde hemen en iyi olacağım.” yerine yapılabilir bir adım seçebilirsin: “Bu hafta hikâyemi anlatırken başını, ortasını ve sonunu sıraya koyacağım.” Hedefte çalışılacak beceri ve yapılacak iş anlaşılmalıdır. Amaç arkadaşlarını geride bırakmak değil kendi gelişimini izlemektir. Çok büyük hedefi küçük parçalara ayırmak başlangıcı kolaylaştırır. Düşünme molası: “Daha iyi olacağım.” sözünü, yaptığını görebileceğin hangi küçük işe dönüştürebilirsin? Hedefin için bir örnek söyle.
KEŞİF KARTI
Hedefe uygun çalışma ve destek seçerim
BİRLİKTE ANLAYALIM
Hedefin yüksek sesle anlaşılır okumaksa yalnız sayfanın kenarını boyamak bu beceriyi çalıştırmaz. Kısa bir metni okuyup anlaşılmayan yer için geri bildirim almak daha uygundur. Planında ne yapacağını, ne zaman deneyeceğini ve gerekirse kimden destek isteyeceğini belirt. Destek almak bütün işi başkasına yaptırmak değildir. Öğretmenin bir örnek gösterebilir; ardından sen denersin. Dinlenme ve oyun zamanını kaldırmadan düzenli küçük çalışmalar tasarlayabilirsin.
KEŞİF KARTI
Gelişimimi aynı ölçütle izlerim
BİRLİKTE ANLAYALIM
Başlangıç ve sonraki çalışmayı aynı ölçüte göre karşılaştır. Örneğin iki anlatımda da olay sırasının anlaşılır olup olmadığına bak. İlkinde olay sırası, ikincisinde yalnız kâğıdın rengi ölçülürse gelişim karşılaştırılamaz. Görevin çok kolaylaşması veya birinin tüm yanıtı söylemesi sonucu etkileyebilir. Bu koşulları not etmek değerlendirmeyi dürüst tutar. Bir çalışmada ilerlemek tüm becerilerin tamamlandığı anlamına gelmez; hangi bölümün geliştiğini açıkça söyle.
KEŞİF KARTI
Geri bildirimi yeni adıma dönüştürürüm
BİRLİKTE ANLAYALIM
“Örneğini açıkladın ama sonucu atladın.” geri bildirimi, sonuç cümlesi üzerinde çalışabileceğini gösterir. Bundan “Ben hiç anlatamam.” sonucu çıkmaz. Plan işe yaramadıysa nedenini araştır: Hedef belirsiz mi, zaman uygun değil mi, açıklama mı gerekiyor? Bir noktayı değiştirip yeniden dene. Öz kontrol için şunları sor: Hangi kanıta baktım, ne gelişti, sonraki küçük adımım ne? Çoktan seçmeli test bu kararları düşünmeyi ölçer; gerçek beceri için kendi ürününü oluşturman ve uygun destekle değerlendirmen gerekir.
SIK SORULANLAR
3. Sınıf Kendimi Tanıyor Hedef Koyuyorum hakkında kısa yanıtlar
01Bir etkinliği sevmek o etkinlikte her şeyi bilmek midir?
Hayır. İlgi neyi sevdiğini, performans kanıtı ise şu anda neyi nasıl yapabildiğini gösterir.
02Tek bir başarısız deneme bütün becerimi gösterir mi?
Tek denemeyi bütün becerine genelleme. Farklı zamanlardaki benzer çalışmalarını ve somut geri bildirimleri birlikte incele.
03Öğrenme hedefimin açık olduğunu nasıl anlarım?
Hangi beceriyi hangi gözlenebilir işle çalışacağını söyleyebiliyorsan hedefin somutlaşmış demektir.
04Yardım alarak yaptığım işi tek başıma yapmış gibi kaydetmeli miyim?
Hayır. Aldığın desteği belirtmek değerlendirmeyi dürüst tutar ve sonraki destek ihtiyacını görmeyi sağlar.
05Gelişim karşılaştırmasında neden aynı ölçüt kullanılır?
Farklı özelliklere bakıldığında değişimin ne anlama geldiği belirsizleşir; ortak ölçüt benzer ürünleri karşılaştırmayı sağlar.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- TYMM Hayat Bilgisi 3. Sınıf, Öğrenme Alanı 1Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- MEB 2026–2027 kademeli program geçişi açıklamasıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Öğrendiğini sorularda dene.
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.