MERAK EDİYORUMSor, düşün, keşfet.

3. sınıf · Kararını gerekçelendir

Kişisel Gelişim Planı

Yapabildiğin işleri tanıyıp küçük bir çalışma adımı seçeceğiz. Örnekleri düşün, bir deneme planla, sonra planını nasıl değerlendireceğini keşfet.

Her örnekte “Neden böyle?” diye düşün. Kendi cümlenle anlatmayı dene.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf3. Sınıf
  • DersHayat Bilgisi
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma6 dk
  • Son kontrol23.09.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Yapabildiğin işleri tanıyıp küçük bir çalışma adımı seçeceğiz. Örnekleri düşün, bir deneme planla, sonra planını nasıl değerlendireceğini keşfet.

Her bölümü ayrı çalışabilirsin. Örnekte neye ihtiyaç olduğunu söyle, durak sorusunu düşün, sonra açıklamayla karşılaştır. Kısa testte yanlış yaptığında ilgili bölüme dön; kendini etiketlemek yerine hangi ayrıntının gözünden kaçtığını bul.

Bu içerik yaklaşık 8–9 yaş için hazırlanmış destekleyici bir taslaktır. Gerekirse durumu ve seçenekleri aynı tonda okuyun; doğru cevabı sesle belirginleştirmeyin. Çocuğun gerekçesine kulak verin. Okuma hızı, kişilik veya sağlık durumu hakkında test puanından hüküm çıkarmayın.

Çoktan seçmeli sorular gerçek hayatta beceriyi her koşulda uygulayabildiğini göstermez. Güvenli canlandırma, gözlem ve öğretmen desteği gerekir. Gerçek adres, şifre, sağlık bilgisi veya özel mesaj istemeyin. İnsan öğretmen incelemesi ve öğrenci pilotu henüz yapılmamıştır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Gelişim AlanıKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-01
  • Hedef KoymaKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-02
  • Adımları PlanlamaKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-03
  • İlerlemeyi İzlemeKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

3. Sınıf Hayat Bilgisi Kişisel Gelişim Planı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

3. Sınıf Hayat Bilgisi Kişisel Gelişim Planı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

3. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 3. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

3. Sınıf Hayat Bilgisi Kişisel Gelişim Planı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

3. Sınıf Hayat Bilgisi Kişisel Gelişim Planı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KEŞİF KARTI

Gelişim Alanı

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

ÖRNEK 01Lale öykünün kahramanlarını güzel anlatıyordu. Öğretmeni, iki olayın sırasını birlikte incelemeyi önerdi. Lale “Anlatmayı seviyorum; olay sırasına çalışacağım.” dedi. Güçlü yanını silmeden bir çalışma alanı seçti.
ÖRNEK 02Bir çalışmada zorlanmak her alanda yetersiz olduğun anlamına gelir mi? Hayır. Yapabildiğin parçayı ve çalışabileceğin belirli adımı ayrı düşün.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir öyküyü canlı anlatabilir ama olayların sırasını bazen karıştırabilirsin. Bu iki bilgi birlikte doğru olabilir. Güçlü yanın anlatmayı sevmen, gelişime açık yanın ise olay sırasını kurmak olabilir. Bir güçlük bütün becerilerinin kötü olduğu anlamına gelmez.

Kendini tanımak için yaptığın çalışmalara bak. Hangi bölümde rahat ettin, nerede desteğe ihtiyaç duydun? Öğretmeninden veya seni destekleyen yetişkinden bir örnek göstermesini iste. “İyisin” ya da “Kötüsün” gibi genel sözler yerine hangi adımın gelişebileceğini öğren.

Arkadaşının seçtiği alan sana da uygun olmak zorunda değildir. İlgi duyduğun, güvenle deneyebileceğin alanları düşün. Küçük bir denemeden sonra kararını yeniden değerlendirebilirsin. Bu sayfaya yetenek puanı, sağlık bilgisi veya özel aile bilgisi yazman istenmiyor.

KEŞİF KARTI

Hedef Koyma

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

ÖRNEK 01Deniz bir kukla öyküsü hazırlamak istedi. Önce “Herkes beni alkışlasın” dedi. Sonra hedefini “Hafta sonunda başı ve sonu olan kısa bir öykü anlatayım” olarak değiştirdi. İlkini kontrol edemezdi; ikincisi kendi yapacağı işi gösteriyordu.
ÖRNEK 02Hedefin “Bütün arkadaşlarımı geçeceğim” olursa kendi gelişimini kolayca izleyebilir misin? Bunun yerine yapacağın belirli bir denemeyi seç.

BİRLİKTE ANLAYALIM

“Bir gün daha iyi olacağım” demek bir dilektir. “Bu hafta kısa öykümü iki kez aileme anlatacağım” ise ne deneneceğini daha açık gösterir. Hedefin herkesten iyi olmak değil, kendi denemeni yapıp ondan bilgi almak olabilir.

Yeni bir beceride bütün işi bir seferde bitirmek zorunda değilsin. İlk kez örüyorsan birkaç sıra öğrenmek, uzun bir atkı bitirmekten daha uygun başlangıç olabilir. Yorulduğunda mola vermek hedefi değersiz yapmaz. İhtiyacına uygun destek veya farklı ifade yolu seçebilirsin.

Hedefini denedikten sonra çok zor veya çok kolay olduğunu fark edebilirsin. Böyle olursa öğretmeninle düzenle. Değişiklik yapmak başarısızlık damgası değildir. Sağlığını, dinlenmeni ve güvenliğini ihmal ederek hedefe ulaşman beklenmez.

KEŞİF KARTI

Adımları Planlama

ÖRNEK 01Eren şarkının ilk bölümünü biliyor, kalanında karışıyordu. Bir sonraki denemede yalnız ikinci bölüme çalıştı. Sonra iki bölümü birleştirdi. Şarkının tamamını daha hızlı söylemek yerine zorlandığı parçayı seçti.
ÖRNEK 02Maket malzemesi yoksa izinsiz eşya almak uygun mu? Hayır. Güvenli ve erişilebilir bir alternatif için öğretmeninden destek iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir öyküyü anlatma işi birkaç parçaya ayrılabilir: öyküyü tanımak, önemli olayları seçmek, sıraya koymak ve anlatmayı denemek. İlk adım bitmeden hepsini aynı anda yapmaya çalışmak karışıklık yaratabilir. Bir parçayı seçip oradan başla.

Plan yalnız yapılacak işlerden oluşmaz. Gereken malzemeyi, uygun yeri ve kimden destek isteyebileceğini de düşün. Bir malzeme yoksa öğretmeninle eldeki güvenli seçeneklerden başka bir yol bulunabilir. Öğrenmek pahalı malzemeye sahip olma yarışına dönüşmemelidir.

“Anlamadım” demenin yanına hangi adımı ekleyebilirsin? Örneğin “Son katlamayı yapamıyorum; gösterir misiniz?” sorusu ihtiyacı belirginleştirir. Yetişkin işi tamamen senin yerine yapmak yerine bir adımı gösterebilir; sonra sen uygun biçimde yeniden denersin.

KEŞİF KARTI

İlerlemeyi İzleme

ÖRNEK 01Selin iki çizimini karşılaştırdı. İkinci çizimin çizgileri daha belirgindi ama bir ayrıntı eksikti. Sonraki denemede yalnız o ayrıntıyı eklemeyi seçti. Hem gelişmesini gördü hem yeni bir küçük adım belirledi.
ÖRNEK 02Bir hedefin tamamlanmadığında kaydı silmek mi, gerçek durumu yazıp planı düzenlemek mi yardımcı olur? Gerçek kayıt bir sonraki kararına bilgi verir.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir çizelge seni yargılamak için değil ne yaptığını görmek için vardır. Beş denemeden üçü yapıldıysa üçü yazılır. Hedefe ulaşamadığın için yapılan işleri silmek de yapılmayanları eklemek de durumu anlamayı zorlaştırır.

İlk ve son çalışma örneğini yan yana düşün. Neler daha kolay geldi? Hangi parça hâlâ zor? Öykü sırasında üç karışıklık yerine bir karışıklık olması gelişme hakkında bilgi verir. Bir hata kaldı diye önceki emeğini yok sayma.

Aynı güçlük sürüyorsa planı değiştirebilirsin. Daha küçük parça seçmek, başka bir yöntem denemek veya öğretmenden somut örnek istemek mümkündür. Bu kısa testler davranışının tamamını ölçmez. Gerçek denemelerine bakmak ve destek veren yetişkinle konuşmak da gerekir.

BİR DAHA BAKALIM

En sık karıştırılan noktalar

• Genel bir etiket gelişim planı değildir. Somut örnek ve destek, hangi adımı çalışabileceğini görmene daha çok yardım eder.
  • Hedefi küçültmek öğrenmeyi bırakmak değildir. Küçük ve uygulanabilir bir başlangıç, yeni deneme için yer açabilir.
  • Daha hızlı yapmak her güçlüğü çözmez. Anlaşılmayan adımı ayrı ele almak çoğu zaman daha yararlı bir başlangıçtır.
  • Kendini yalnız başkalarıyla yarıştırmak kendi ilerlemeni gizleyebilir. Önceki çalışmanla bugünkü çalışmanı karşılaştır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi kararını kontrol et

İlk kısa testte sekiz durum var. Açıklama üzerinde dur; gerekiyorsa aynı dersin ilgili bölümüne dön.

İlk kısa testi aç

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Hayat Bilgisi Öğretim Programı 2026

3. sınıf, basılı sayfa 60–67. Resmî kapsam atfı; sorular ve günlük örnekler özgündür.

Kaynağı aç
  2. TTKB güncel program kaydı

2026 sürüm kaydı.

Kaynağı aç
  3. 2026–2027 temel eğitim planları

3. sınıfta güncel Maarif programının uygulanması.

Kaynağı aç
  4. MEB 3. Sınıf Ben ve Okulum — güncel HTML programı

HB.3.1.1 için kısmi ve destekleyici kapsam; alanın tamamının ölçüldüğü iddiası yok.

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Öğrendiğini sorularda dene.

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.