Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Güvenliği etkileyen bir isteği nasıl fark ederiz? Günlük ve çevrim içi durumlarda durmayı, sorgulamayı, sınır koymayı ve destek istemeyi çalışacağız.
Her bölümü ayrı çalışabilirsin. Örnekte neye ihtiyaç olduğunu söyle, durak sorusunu düşün, sonra açıklamayla karşılaştır. Kısa testte yanlış yaptığında ilgili bölüme dön; kendini etiketlemek yerine hangi ayrıntının gözünden kaçtığını bul.
Bu içerik yaklaşık 8–9 yaş için hazırlanmış destekleyici bir taslaktır. Gerekirse durumu ve seçenekleri aynı tonda okuyun; doğru cevabı sesle belirginleştirmeyin. Çocuğun gerekçesine kulak verin. Okuma hızı, kişilik veya sağlık durumu hakkında test puanından hüküm çıkarmayın.
Çoktan seçmeli sorular gerçek hayatta beceriyi her koşulda uygulayabildiğini göstermez. Güvenli canlandırma, gözlem ve öğretmen desteği gerekir. Gerçek adres, şifre, sağlık bilgisi veya özel mesaj istemeyin. İnsan öğretmen incelemesi ve öğrenci pilotu henüz yapılmamıştır.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Risk BelirlemeKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-K04-01
- Acil Durum AdımıKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-K04-02
- Güçlü ParolaKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-K04-03
- Dijital NezaketKI-GRADE-3-SINIF-HAYAT-BILGISI-K04-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
3. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenlik ve Dijital Sorumluluk için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenlik ve Dijital Sorumluluk nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
3. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 3. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenlik ve Dijital Sorumluluk testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenlik ve Dijital Sorumluluk sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KEŞİF KARTI
Risk Belirleme
Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir arkadaşın seni kapalı alana girmeye veya güvenlik kuralını çiğneyen oyuna çağırabilir. “Cesursan yap” sözü tehlikeyi yok etmez. Katılmayı reddedebilir, güvenli başka etkinlik seçebilir ve güvendiğin öğretmenine anlatabilirsin.
Çevrim içi bir kişinin uzun süredir yazması onu gerçek hayatta tanıdığını göstermez. Okul çıkış saati, ev adresi, konum ve fotoğraf gibi bilgiler fiziksel güvenliğini de etkileyebilir. Ödül veya acele ettirme sözü olsa bile paylaşmadan sorumlu yetişkinine danış.
Risk sadece senin bilgin için geçerli değildir. Arkadaşının fotoğrafını veya programını göndermek güvenli bir alternatif değildir. Bu çalışmada örnekleri hayalî kişilerle düşünürüz; gerçek adres, şifre veya özel mesaj toplamayız. Bir baskı yaşadıysan suçlu değilsin ve yardım isteyebilirsin.
KEŞİF KARTI
Acil Durum Adımı
Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Duman, tehlikeli bir alan veya seni rahatsız eden bir davranış fark edersen yeni bilgi toplamak için tehlikeye yaklaşma. Güvenli yere yönel, yardım iste ve okulundaki yetişkinin güvenli yönlendirmesini izle. Çocuklardan teknik müdahale veya kurtarma yapması beklenmez.
Yardım isterken ne gördüğünü ve nerede olduğunu bildiğin kadarıyla söyle. Bilmediğin ayrıntıyı uydurma. Rahatsız eden bir kişi “Kimseye anlatma” dese de bunu saklamak zorunda değilsin. Güvendiğin yetişkine anlat; ilk kişi yardımcı olmazsa başka güvenilir yetişkinden destek iste.
Güvenli bekleme yerine geçtiğinde eşya almak için tehlikeli alana dönme veya habersiz ayrılma. Öğretmenine ihtiyacını anlat. Bu kısa metin bütün acil durum planlarının veya ilk yardım eğitiminin yerini tutmaz. Okul ve aile güvenlik planını yetişkininle önceden konuşmak gerekir.
KEŞİF KARTI
Güçlü Parola
BİRLİKTE ANLAYALIM
Şifre hesabına erişimi korur. Herkesin bildiği doğum günü, ad veya çok kolay sıra tahmin etmeyi kolaylaştırabilir. Sorumlu yetişkininle uzun, kolay tahmin edilmeyen ve başka hesapta kullanılmayan şifre seçmeyi konuş. Buraya gerçek şifreni yazma.
Bir oyun kişisinin “Hesabını güçlendireceğim” demesi şifreni istemesini güvenli yapmaz. Sohbete, bilinmeyen bağlantıya veya bir arkadaşına şifre gönderme. Kendi şifren yerine başkasınınkini vermek de uygun değildir. Yanlışlıkla paylaştıysan kendini suçlamadan sorumlu yetişkinine anlat. Aynı şifrenin kullanıldığı diğer hesapları da belirt; güvenli erişim yollarından hesaba özel yeni şifre ve gerekli koruma adımları için destek al.
Ortak cihazdan ayrılmak her zaman hesaptan çıkış yapıldığı anlamına gelmez. Açık oturum fark edersen yetişkin desteğiyle güvenli çıkışı ve gerekli koruma adımlarını kontrol et. Güçlü şifre tek başına bütün tehlikeleri engellemez; paylaşmamak, güvenli oturum kullanmak ve destek istemek de önemlidir.
KEŞİF KARTI
Dijital Nezaket
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir fikre katılmayabilirsin. “Bu bölüm uzun olabilir; ikiye ayırsak nasıl olur?” demek belirli bir öneriyi tartışır. “Senin hiçbir fikrin işe yaramaz” ise kişiyi etiketler. Gerekçeyi açıkça söylemek ve alternatif önermek ortak çalışmaya yardım eder.
Bir fotoğraf grupta görünmüş olsa bile onu başka yere göndermek için izin verilmiş sayılmaz. Başkasının mahremiyetine saygı duy. İncitici veya izinsiz içeriği daha çok kişiye gönderme; sorumlu yetişkinden uygun bildirim ve yardım için destek iste.
Bir sözün çok paylaşılması doğru olduğunu göstermez. İddianın uygun kaynağını yetişkin desteğiyle kontrol et. Kendi mesajının incittiğini öğrendiğinde dur, etkisini dinle ve özürle birlikte davranışını değiştir. “Şakaydı” diyerek sürdürmek incinmeyi onarmaz.
BİR DAHA BAKALIM
En sık karıştırılan noktalar
- Arkadaşlığı korumak için her isteği kabul etmek zorunda değilsin. Güvenliğin ve kişisel sınırların önemlidir.
- Yardım istemek için kusursuz cümle kurmak gerekmez. Güvenliğini koruyup bildiğini söylemen önemlidir; yaşanan zarar senin suçun değildir.
- Bir isteğin yardım veya ödül sözü vermesi onu güvenli yapmaz. Şifre ve hesap bilgilerini paylaşmadan yetişkin desteği iste.
- Çevrim içi olmak sözlerin etkisini ortadan kaldırmaz. Saygı, kaynak kontrolü ve kişisel sınırlara dikkat dijital iletişimin de parçasıdır.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi kararını kontrol et
İlk kısa testte sekiz durum var. Açıklama üzerinde dur; gerekiyorsa aynı dersin ilgili bölümüne dön.
İlk kısa testi açKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Hayat Bilgisi Öğretim Programı 2026Kaynağı aç
3. sınıf, basılı sayfa 60–67. Resmî kapsam atfı; sorular ve günlük örnekler özgündür.
- TTKB güncel program kaydıKaynağı aç
2026 sürüm kaydı.
- 2026–2027 temel eğitim planlarıKaynağı aç
3. sınıfta güncel Maarif programının uygulanması.
- MEB 3. Sınıf Sağlığım ve Güvenliğim — güncel HTML programıKaynağı aç
HB.3.2.1 ve HB.3.2.2 için kısmi ve destekleyici kapsam; HB.3.2.3 bu paketin dışında.
- UNICEF Türkiye: çevrim içi gizlilikKaynağı aç
Kişisel bilgilerin korunması ve hesaba özel güçlü şifre hakkında yetişkin desteği.
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Öğrendiğini sorularda dene.
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.