MERAK EDİYORUMSor, düşün, keşfet.

3. SINIF FEN BİLİMLERİ

Hareketi Keşfediyorum

Hızlanma, yavaşlama, dönme ve sallanmayı ayırt et. İtme ile çekmeyi gözlemle, hareketin değişmesini güvenli örneklerle açıkla.

Her örnekte “Neden böyle?” diye düşün. Kendi cümlenle anlatmayı dene.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf3. Sınıf
  • DersFen Bilimleri
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma8 dk
  • Son kontrol31.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bir top yuvarlanırken, bir rüzgârgülü dönerken veya bir çekmece açılırken farklı hareketler görürüz. Bu derste önce hareketi dikkatle tarif edeceğiz. Sonra itme ve çekmenin neyi değiştirdiğini inceleyeceğiz. Son bölümde güvenli davranışı seçeceğiz. İlk iki bölümden sonra birinci, son iki bölümden sonra ikinci testi çöz. Üçüncü test konuyu yeni kısa durumlarda tekrar ettirir. Verilen olayları zihninde canlandırman yeterli; tehlikeli bir hareketi deneme.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Hareket TürüKI-GRADE-3-SINIF-FEN-BILIMLERI-K05-01
  • İtme KuvvetiKI-GRADE-3-SINIF-FEN-BILIMLERI-K05-02
  • Çekme KuvvetiKI-GRADE-3-SINIF-FEN-BILIMLERI-K05-03
  • Güvenli KuvvetKI-GRADE-3-SINIF-FEN-BILIMLERI-K05-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

3. Sınıf Fen Bilimleri Hareketi Keşfediyorum Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Hareketi Keşfediyorum Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

3. Sınıf Fen Bilimleri konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 3. Sınıf Fen Bilimleri öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

3. Sınıf Fen Bilimleri Hareketi Keşfediyorum Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

3. Sınıf Fen Bilimleri Hareketi Keşfediyorum Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KEŞİF KARTI

Hareket Türü

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

ÖRNEK 01Çözümlü örnek: Oyuncak tren önce yavaş gidiyor, sonra daha hızlı ilerliyor. Hareket nasıl değişti?

Tren hızlandı. Karar verirken yalnız son hızına değil, önce yavaş olup sonra hızının artmasına baktık. Tekerleklerinin dönmesi de mümkündür; fakat sorulan, trenin ilerleme hızındaki değişimdir.

ÖRNEK 02Çözümlü örnek: Sarkaç sağa gidiyor, sonra sola dönüyor; bu hareket tekrarlanıyor.

İki taraf arasında gidip geldiği için sallanma hareketidir. Sürekli aynı yönde merkez çevresinde tur atan bir tekerlek gibi dönme olarak adlandırmayız.

ÖRNEK 03Bir dur, sen dene: Bir oyuncak aynı yolda önce hızlı, sonra daha yavaş ilerliyor. Bu değişimin adı nedir?

Kontrol et: Yavaşlama. Oyuncağın durduğunu söylemek zorunda değiliz; hâlâ ilerliyor olabilir.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir varlık önce yavaş, sonra daha hızlı ilerliyorsa hızlanır. Önce hızlı, sonra daha yavaş ilerliyorsa yavaşlar. Yalnız “hızlı gidiyor” demek hızlandığını göstermez; değişimi anlamak için önceki durumu da bilmeliyiz. Aynı hızla giden bir varlık hareketlidir ama bu sırada hızlanıyor veya yavaşlıyor olmak zorunda değildir.

Bir tekerleğin merkezi çevresinde hareket etmesi dönmedir. Bir salıncağın iki taraf arasında ileri geri hareket etmesi sallanmadır. Bir nesne birden fazla hareketi birlikte yapabilir. İlerleyen oyuncak arabanın tekerlekleri aynı anda döner. Bu yüzden soruda aracın tamamının mı, tekerleğinin mi anlatıldığına dikkat et. Bir yöne giderken başka yöne dönmek de yön değiştirmedir; hızın mutlaka arttığı anlamına gelmez.

YANLIŞ YAKLAŞIMİleri geri giden salıncak yalnız ileri gider.
DOĞRU YAKLAŞIMSalıncak iki yön arasında gidip gelerek sallanır.

Hareketi tarif ederken yalnız tek anı değil, tekrar eden ileri ve geri gidişi birlikte düşünürüz.

KEŞİF KARTI

İtme Kuvveti

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

ÖRNEK 01Çözümlü örnek: Öğretmen masadaki duran küçük arabayı arkadan hafifçe itti; araba ilerledi.

İtme, arabanın duran hâlden hareketli hâle geçmesine yardım etti. Arabanın rengi değil, hareket durumu değişti. Bu gözlem bütün cisimlerin her itmede aynı biçimde hareket edeceğini göstermez.

ÖRNEK 02Çözümlü örnek: Öğretmen ilerleyen yumuşak topa yandan dokundu; top başka yöne ilerledi.

Bu gözlem itmenin yönü değiştirebildiğini gösterir. Topun daha hızlı gittiği söylenmediği için yalnız bu olaydan hızlandığı sonucunu çıkarmayız.

ÖRNEK 03Bir dur, sen dene: Bir çocuk hafif bir kutuyu eliyle kendinden uzağa doğru kaydırıyor. İtme mi, çekme mi?

Kontrol et: İtme. Bu örnekte el kutuyu kendinden uzağa doğru bastırıyor.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Elinle hafif bir kutuyu kendinden uzağa doğru bastırdığında kutuyu itersin. İtme ile duran oyuncak araba hareket edebilir. Ancak her itilen cismin mutlaka hareket edeceğini söyleyemeyiz. Masa çok ağırsa hafif bir itme onu yerinden oynatmayabilir. Ne olduğunu anlamak için cismin önceki ve sonraki durumunu gözleriz.

İtmenin etkisi, hangi yönden ve nasıl uygulandığına bağlıdır. İlerleyen bir oyuncak aynı yönden uygun biçimde itilince hızlanabilir. Hareketine karşı yöndeki itme yavaşlamasına, yandan uygulanan itme yön değiştirmesine yol açabilir. Bunlar gözleme göre söylenir; “Her itme hızlandırır.” demek doğru değildir. Bu derste kuvvetin sayısal büyüklüğünü hesaplamıyoruz.

YANLIŞ YAKLAŞIMBir topun yönü değiştiyse mutlaka hızı da artmıştır.
DOĞRU YAKLAŞIMYön değişimini ve hız değişimini ayrı ayrı gözlerim.

Başka bir yöne ilerlemek, daha hızlı ilerlemekle aynı bilgi değildir.

KEŞİF KARTI

Çekme Kuvveti

ÖRNEK 01Çözümlü örnek: Arda hafif oyuncak vagonun ipini tutup kendine doğru hareket ettirdi. Vagon ona yaklaştı.

Arda ip üzerinden çekme kuvveti uyguladı. Sonucu yalnız “yaklaştı” sözüyle değil, ipi kendine çekmesiyle birlikte değerlendirdik.

ÖRNEK 02Çözümlü örnek: Ece kutuyu uzağa doğru itiyor. Kutunun karşısındaki Bora, kutunun kendisine yaklaştığını görüyor.

Kuvveti uygulayan Ece kutuyu itiyor. Bora’ya yaklaşması, Bora’nın kutuyu çektiği anlamına gelmez. Hareket eden cismin yönü ile kuvveti uygulayan kişinin davranışını birlikte incelemeliyiz.

ÖRNEK 03Bir dur, sen dene: Küçük, hafif bir çekmece kulpundan kendine doğru açılıyor. Burada hangi kuvvet uygulanıyor?

Kontrol et: Çekme. Kulp, kuvveti uygulayan kişiye doğru hareket ettiriliyor. Ağır veya sıkışmış çekmecelerle deneme yapma; gerektiğinde yetişkinden yardım iste.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir çekmeceyi kulpundan tutup kendine doğru açtığında çekme kuvveti uygularsın. İpi olan hafif bir oyuncağı ipinden kendine yaklaştırman da çekmedir. Çekme duran cismi hareket ettirebilir. Cisim zaten hareket ediyorsa çekmenin yönüne ve durumuna göre hızı veya yönü değişebilir. Hareketin sonucunu gözlemlemeden kesin bir sonuç söylemeyiz.

Sadece bir cismin sana yaklaşması, onu senin çektiğini kanıtlamaz. Arkadaşın masanın öbür yanındaki küçük kutuyu sana doğru itmiş olabilir. Bu durumda kutu sana yaklaşır ama arkadaşının yaptığı hareket itmedir. Soruda kimin kuvvet uyguladığına, elinin veya ipin ne yaptığına bak. Güvenli örneklerde çekme ile itmeyi karıştırmamak için önce bu bilgiyi bul.

YANLIŞ YAKLAŞIMKutuyu bana doğru gelmiş gördüm; kesin ben çekmişimdir.
DOĞRU YAKLAŞIMKutuyu kimin, nasıl hareket ettirdiğini de öğrenirim.

Kutuyu başkası itmiş olabilir. Yalnız son konum, kuvveti kimin uyguladığını göstermez.

KEŞİF KARTI

Güvenli Kuvvet

ÖRNEK 01Çözümlü örnek: Top yola yuvarlandı. Çocuk topa yetişmek için koşmalı mı?

Hayır. Güvenli yerde kalıp bir yetişkine haber vermeli. Topu hemen almak, trafik tehlikesinden daha önemli değildir. Yola çıkıp kendi başına kontrol etmeye çalışmaz.

ÖRNEK 02Çözümlü örnek: Küçük oyuncak denemesi sırasında bir arkadaş oyun yoluna girdi.

Denemeyi duraklatıp alanın güvenli olmasını bekleriz. Arkadaşı itmek veya arabanın hızını artırmak tehlikeyi büyütür.

ÖRNEK 03Bir dur, sen dene: Dönen bir vantilatörün hareketini öğrenmek istiyorsun. Nasıl inceleyebilirsin?

Kontrol et: Güvenli uzaklıktan, koruyucu kafese dokunmadan gözlemlersin. Parmak veya nesne sokmazsın. Ayrıntı gerekiyorsa yetişkinden yardım istersin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir hareketi öğrenmek için kendimizi tehlikeye atmayız. Yola kaçan bir topun peşinden koşmayız; güvenli yerde kalıp yetişkine haber veririz. Hareket eden salıncağın önüne veya arkasına geçmeyiz. Güvenli uzaklıkta bekler, sıra bize geldiğinde ve salıncak durduğunda yetişkinin yönlendirmesine uyarız. Birinin önüne aniden çıkmak düşmeye veya çarpmaya neden olabilir.

Dönen vantilatöre parmak, kalem veya başka bir nesne sokmayız. Ağır bir dolabı tek başımıza itip çekmeyiz. Sıkışan bir eşya için daha da sert kuvvet uygulamak yerine durup yardım isteriz. Öğretmenin gözetimindeki küçük bir oyuncak çalışmasında bile çevre boş, zemin uygun olmalıdır. Sert bir cismi arkadaşına doğru fırlatmak veya bir arkadaşını itmek bilimsel çalışma değildir.

Güvenli seçim, yalnız kendi hareketini değil çevrendekileri de düşünmektir. Oyun alanına biri girdiyse küçük oyuncakla çalışmayı duraklatabilir ve alanın yeniden güvenli olmasını bekleyebilirsin. Sonucu görmek için acele etme. Ne olduğunu uzaktan izlemek veya bir çizimde düşünmek, tehlikeli davranışı gerçekten denemeden öğrenmemize yardımcı olur.

YANLIŞ YAKLAŞIMAğır dolap yerinden oynamadı; daha sert itmeliyim.
DOĞRU YAKLAŞIMDenemeyi bırakır, yetişkinden yardım isterim.

Ağır eşya devrilip zarar verebilir. Kuvvetin etkisini öğrenmek için bu riski almamıza gerek yoktur.

UYGULAMA PLANI

Bu konuyu nasıl çalışmalısın?

1. 01

İlk iki bölümü çalış — Açıklamayı ve çözümlü örneği oku. Kendin dene kutusunu cevapladıktan sonra kontrol et. Ardından birinci testle bu iki bölümü çalış.

2. 02

Üçüncü ve dördüncü bölüme geç — Örnekleri incele, yaygın hatayı kendi sözünle açıkla. İkinci test bu iki bölüme odaklanır.

3. 03

Yeni durumla tekrar et — Üçüncü test dört bölümden öğrendiklerini birleştirir. Her yanlışta nedenini oku ve gösterilen aynı ders bölümüne dön.

BİR DAHA BAKALIM

En sık karıştırılan noktalar

• Hızlı gitmeyi hızlanmakla karıştırma. Hızlanmada önceye göre hız artar.
  • Aracın bütünü ile tekerleğinin hareketini aynı soru sanma; hangi parçaya baktığını belirle.
  • İtmeyi daima hızlanma sanma; yön değişmesi veya yavaşlama da olabilir.
  • Cisim oynamadıysa hiç kuvvet uygulanmadığını söyleme; ağır bir cisim hafif itmeyle hareket etmeyebilir.
  • Sana yaklaşan her şeyi kendin çekmiş gibi düşünme; başka biri itmiş olabilir.
  • “Çekme her zaman hızlandırır.” deme; ne olduğuna karar vermek için gözlem gerekir.
  • “Sadece bir kez denersem tehlike olmaz.” düşüncesine güvenme; tek deneme de zarar verebilir.
  • Duran ağır eşyanın güvenli olduğunu varsayma; devrilebilir veya elini sıkıştırabilir.

SIK SORULANLAR

3. Sınıf Fen Bilimleri Hareketi Keşfediyorum Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Hızlı giden bir araç her an hızlanır mı?

Hayır. Hızlanma önceye göre hızın artmasıdır. Bir araç aynı hızla da ilerleyebilir.

02Bir cisim aynı anda ilerleyip dönebilir mi?

Evet. İlerleyen oyuncak arabanın tekerlekleri döner. Soruda bütün araç mı yoksa tekerlek mi anlatılıyor, buna bak.

03Bana yaklaşan bir kutu mutlaka çekilmiş midir?

Hayır. Karşıdaki biri kutuyu sana doğru itmiş olabilir. Kuvveti kimin nasıl uyguladığını incele.

04Bir hareketi tehlikeli biçimde denemem gerekir mi?

Hayır. Güvenli bir gözlem veya çizimle de çalışabilirsin. Risk varsa dur ve yetişkinden yardım iste.

05Bir cismin hareket ettiğini nasıl anlarız?

Cismin seçtiğimiz sabit bir noktaya göre konumu zamanla değişiyorsa hareket ettiğini söyleriz. Otobüsteki çanta yolcuya göre dururken yol kenarındaki ağaca göre hareketli olabilir; karşılaştırma noktası önemlidir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

İlk iki bölümü kontrol et

Birinci test yalnız ilk iki bölüme dayanır. Yanlış cevapta açıklamayı ve gösterilen bölümü incele.

Birinci testi çöz

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB 3. Sınıf Fen Bilimleri — 3. Sınıf Fen Bilimleri Hareketi Keşfediyorum Konu Anlatımı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı; resmî ünite kapsamı başvurusu.

Kaynağı aç
  2. MEB 3. Sınıf Fen Bilimleri tema kataloğu

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı; sınıf ve ünite başlıkları.

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Öğrendiğini sorularda dene.

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.