MERAK EDİYORUMSor, düşün, keşfet.

3. SıNıF MATEMATIK

Çarpma ve Bölme Model Atölyesi

Çarpma ve Bölme Model Atölyesi: somut örnekler, adım adım çözümler ve kendi başına kontrol edebileceğin alıştırmalar.

Her örnekte “Neden böyle?” diye düşün. Kendi cümlenle anlatmayı dene.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf3. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol31.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Çarpma ve bölmeyi yalnız işlem adları olarak değil, sorudaki düzeni açıklayan modeller olarak kullanacağız. Eş sıralar toplamı, eşit paylaşım bir kişinin payını, gruplandırma ise grup sayısını buldurabilir. Kalan gördüğünde onun nesne mi yoksa grup mu olduğunu söyle. İki olaylı sorularda ara sonucu koru. Hesap sonunda cevabını ters işlemle ve sorudaki birimle birlikte denetle.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Eş sıralarda çarpma modeliKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-P302-01
  • Eşit payı geri çarparak denetleKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-P302-02
  • Bölüm ve kalan farklı büyüklüklerdirKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-P302-03
  • Paketler ile tek nesneleri birleştirKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-P302-04
  • Önce bütünü kur sonra kullanılanı ayırKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-P302-05
  • Onluk demetlerle basamak ilişkisiKI-GRADE-3-SINIF-MATEMATIK-P302-06

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

3. Sınıf Çarpma ve Bölme Model Atölyesi Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

3. Sınıf Çarpma ve Bölme Model Atölyesi Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

3. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 3. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

3. Sınıf Çarpma ve Bölme Model Atölyesi Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

3. Sınıf Çarpma ve Bölme Model Atölyesi Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KEŞİF KARTI

Eş sıralarda çarpma modeli

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

BİRLİKTE ANLAYALIM

On dört sıranın her birinde dört sandalye olsun. On dört tane dörtlü grup 14 × 4 = 56 sandalye yapar. Bunu on sırada kırk, dört sırada on altı sandalye olarak da hesaplayabilirsin. Sıra sayısıyla sıradaki sandalyeleri toplamak yalnız on sekiz verir; bütün düzeni temsil etmez. Küçük bir dört satırlık çizim kurup modelin mantığını gör, sonra aynı ilişkiyi on dört sıraya taşı. Sonucun birimi sandalye, sıra değildir.

KEŞİF KARTI

Eşit payı geri çarparak denetle

Çözerken kullandığın yolu düşün. Yanlış yaptığında açıklamaya bakıp yeniden dene.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Altmış üç çıkartmayı yedi kişiye eşit paylaştırırsak 63 ÷ 7 = 9 olur. Her kişinin payı dokuz çıkartmadır. Yedi kişiyle dokuz çıkartmanın çarpımı altmış üçü verir; artan olmadığını böyle denetleriz. Yalnız bir tur dağıtıp toplamdan yediyi çıkarmak paylaşımı tamamlamaz. Soruda verilen kişi sayısı ile aranan kişi başı payı ayrı düşün. Payı bir fazla seçersen bütün kişilere yetmesi için gerekenden fazla çıkartma kullanmış olursun.

KEŞİF KARTI

Bölüm ve kalan farklı büyüklüklerdir

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yirmi dokuz kalemi beşer kalemlik kutulara koyalım. Beş dolu kutu yirmi beş kalem kullanır, dört kalem artar. Bölüm beş kutu, kalan dört kalemdir. 29 = 5 × 5 + 4 ilişkisi başlangıçtaki miktarı geri kurar. Kalan, kutu kapasitesinden küçük olmalıdır; beş veya daha çok kalem artsaydı bir kutu daha dolardı. Soru artanı soruyorsa dolu kutu sayısını yazma. Cevabın birimini söylemek karışıklığı azaltır.

KEŞİF KARTI

Paketler ile tek nesneleri birleştir

BİRLİKTE ANLAYALIM

Dört paketin her birinde sekiz boya, ayrıca üç tek boya olsun. Paketlerde 4 × 8 = 32 boya vardır. Tek boyaları yalnız bir kez ekleyerek 32 + 3 = 35 buluruz. Üç tek boyayı her pakete eklemek miktarı fazladan tekrarlar. İki satır kullan: İlk satır eş grupların bütünü, ikinci satır dışarıdaki tek parçanın eklenmesi. Çizimde paketleri çerçeveleyip tekleri dışarıda bırakman, bilginin hangi gruba ait olduğunu gösterir.

KEŞİF KARTI

Önce bütünü kur sonra kullanılanı ayır

BİRLİKTE ANLAYALIM

Altı kutunun her birinde dokuz kart varken sekiz kart kullanılsın. Başlangıç 6 × 9 = 54 karttır. Sonra bütün kartlardan sekiz ayırırız: 54 − 8 = 46. Sekiz kart her kutudan alınmıyor; tek bir ortak kullanım var. Bu yüzden her kutuyu bir karta düşürmek yanlış model olur. İşlemlerin sırasını hikâyedeki olayla ilişkilendir. Kalan kırk altıyla kullanılan sekizi topladığında başlangıçtaki elli dört kartı geri bulmalısın.

KEŞİF KARTI

Onluk demetlerle basamak ilişkisi

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yirmi dört demetin her birinde on çubuk varsa 24 × 10 = 240 çubuk bulunur. Yirmi dört demet ile iki yüz kırk tek çubuk aynı çokluğu farklı birimlerle anlatır. Onla çarpmayı yalnız sonuna rakam yazmak diye ezberleme; her onluk demetin on tek çubuğa açıldığını düşün. Kontrol: Otuz iki onluk demet kaç çubuktur? Önce kendin açıkla. Sonuç 320 çubuktur. Üç yüzlük ve iki onluk biçiminde yeniden gruplandırarak sonucu denetleyebilirsin.

SIK SORULANLAR

3. Sınıf Çarpma ve Bölme Model Atölyesi Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Sandalyelerde neden sıra sayısıyla çarpıyorum?

Her sırada aynı miktar olduğu için bütün sıraların tekrar eden toplamını çarpmayla gösterirsin.

02Eşit paylaşımın artansız olduğunu nasıl anlarım?

Grup sayısı ile kişi başı payın çarpımı başlangıçtaki toplamı tam veriyorsa artan yoktur.

03Kalan neden bölen kadar olamaz?

Bölen bir dolu grubun büyüklüğüdür. O kadar artan varsa bir grup daha kurulabilir.

04Tek boyaları neden her pakete eklemiyorum?

Tekler paket başına değil bütün paketlerin yanında bir kez verilmiştir; aynı parçayı çoğaltmamalısın.

05Kullanılan kartlar bütün kutulardan mı çıkarılır?

Soruda ortak bir kullanım verilmişse önce bütün kartları bulur, kullanılan miktarı toplamdan bir kez çıkarırsın.

06Onla çarpma basamak değerini nasıl değiştirir?

Her birim on katına dönüşür. Birlik onluk, onluk yüzlük değeri kazanır; gruplama bunu görünür kılar.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. TYMM İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı 2026

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. 2026–2027 Maarif Modeli kademeli uygulama açıklaması

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Öğrendiğini sorularda dene.

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.