KEŞFEDEREK ÖĞRENİYORUMOku, keşfet, dene.

2. SıNıF MATEMATIK

Veri, Çetele Tablosu ve Şekil Grafiği

Araştırma sorusu kur, cevapları çetele ve sıklık tablosunda düzenle; şekil grafiğini anahtarıyla yorumla.

Bir kart oku, örneğe bak, sonra yeni karta geç. Acelemiz yok.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf2. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Veri, bir soruya cevap vermek için topladığımız bilgilerdir. “Sınıfımızda en çok hangi meyve seviliyor?” gibi bir araştırma sorusu belirleriz. Cevapları çetele çizgileriyle kaydeder, sonra sıklık tablosunda sayılarla gösteririz. Şekil grafiği verileri küçük sembollerle görmemizi sağlar. Grafiğin anahtarı bir sembolün kaç cevabı temsil ettiğini açıklar. Son aşamada en çok, en az, toplam ve fark bilgilerini kullanarak soruya cevap veririz.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Araştırma sorusu oluştururKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-VG-01
  • Kategorik veriyi toplar ve düzenlerKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-VG-02
  • Şekil grafiğini okur ve oluştururKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-VG-03
  • Veriye dayalı karar verirKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-VG-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

2. Sınıf Matematik Veri, Çetele Tablosu ve Şekil Grafiği Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

2. Sınıf Matematik Veri, Çetele Tablosu ve Şekil Grafiği Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

2. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 2. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

2. Sınıf Matematik Veri, Çetele Tablosu ve Şekil Grafiği Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

2. Sınıf Matematik Veri, Çetele Tablosu ve Şekil Grafiği Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Ölçülebilir bir soru sor

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Araştırma sorusunun cevapları sayılabilir kategorilere ayrılmalıdır. “En güzel meyve hangisidir?” yerine “Sınıfımızda elma mı muz mu daha çok tercih ediliyor?” sorusu iki grubu karşılaştırmaya uygundur. Sorunun kimi kapsadığı ve hangi seçeneklerin kullanılacağı baştan açıkça belirtilmelidir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Her cevabı bir kez kaydet

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Çetele tablosunda her cevap için bir çizgi ekleriz. Aynı kişiyi iki kez yazmak sonucu değiştirir. Toplama bittiğinde çizgileri sayıp sıklık tablosuna sayı olarak aktarırız. Kategori toplamlarının katılımcı sayısına eşit olması, eksik veya fazla kayıt olup olmadığını gösterir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Grafik anahtarını önce oku

BİRLİKTE ANLAYALIM

Şekil grafiğinde bir sembol her zaman bir kişiyi göstermeyebilir. Anahtarda bir yıldız iki kişiyi gösteriyorsa üç yıldız 3 × 2 = 6 kişi demektir. Sembolleri sayıp anahtardaki değerle ilişkilendirmeden sonuç söylemek yanlış karşılaştırmaya yol açabilir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Sonucu soruya bağla

BİRLİKTE ANLAYALIM

Tabloda elma altı, muz dört oy aldıysa elma iki oy daha fazladır. Yalnız “elma altı” demek araştırma sorusunu tam cevaplamayabilir. Karşılaştırma gerekiyorsa iki kategoriyi birlikte belirtiriz. İki sınıf veya iki gün karşılaştırıldığında hangi veri grubunun sonucundan söz ettiğimizi de açıkça yazarız. Son olarak bütün kategori sayılarının toplamını katılımcı sayısıyla karşılaştırarak herhangi bir cevabın unutulup unutulmadığını kontrol ederiz.

SIK SORULANLAR

2. Sınıf Matematik Veri, Çetele Tablosu ve Şekil Grafiği Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Verileri kategorilere ayırmak ne işe yarar?

Kategorik veri, meyve türü veya ulaşım biçimi gibi cevapların adlandırılmış gruplara ayrılabildiği bilgidir.

02Çetele tablosunda her cevap nasıl gösterilir?

Her yeni cevap için ilgili kategoriye bir çizgi eklenir ve aynı katılımcının cevabı yalnız bir kez kaydedilir.

03Sıklık tablosu neyi gösterir?

Sıklık tablosu, her kategoride kaç cevap bulunduğunu sayı ile göstererek toplamayı ve karşılaştırmayı kolaylaştırır.

04Şekil grafiğinin anahtarı neden okunmalıdır?

Anahtar bir sembolün kaç veriyi temsil ettiğini belirtir; anahtar okunmadan sembol sayısı gerçek miktarla karıştırılabilir.

05Veriye dayalı sonuç cümlesi nasıl yazılır?

Sonuç, araştırma sorusuna dönerek en çok, en az, toplam veya fark bilgisini ilgili kategorilerin adıyla açıkça belirtmelidir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf 6. Tema: Veriye Dayalı Araştırma

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.