ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersindeki Sadaka ve Yardımlaşma konusu, bilgiyi yalnız ezberlemek yerine kavram, açıklama ve örnek arasında bağ kurmayı gerektirir. Bu ders metni dört temel kazanımı sade bir sırayla ele alır. Her bölümde önce kavramın sınırı açıklanır, ardından günlük yaşamdan ya da uygun bir metinden örnek verilir. Metin düz yapıda hazırlandığı için Web Speech ile sesli okunabilir. Çalışırken örneği kendi cümlenle yeniden ifade etmek ve bölüm sonrasında kısa bir karşılaştırma yapmak kalıcı öğrenmeyi destekler.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Sadaka kavramını açıklarKI-GRADE-8-SINIF-DIN-KULTURU-VE-AHLAK-BILGISI-T04-01
- Sadaka-i cariye kavramını açıklarKI-GRADE-8-SINIF-DIN-KULTURU-VE-AHLAK-BILGISI-T04-02
- İnfak kavramını açıklarKI-GRADE-8-SINIF-DIN-KULTURU-VE-AHLAK-BILGISI-T04-03
- Yardımlaşma kavramını açıklarKI-GRADE-8-SINIF-DIN-KULTURU-VE-AHLAK-BILGISI-T04-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
1. Kazanım: Sadaka
DERİN AÇIKLAMA
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma konusu içinde Sadaka temel bir odaktır. Allah rızası için gönüllü olarak yapılan maddi veya manevi yardım ve iyiliklerin genel adıdır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. İhtiyaç sahibine gizlice destek olmak sadakadır. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
AYRINTILI ANLATIM
2. Kazanım: Sadaka-i cariye
DERİN AÇIKLAMA
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma konusu içinde Sadaka-i cariye temel bir odaktır. Faydası kişi öldükten sonra da devam eden kalıcı hayır ve iyiliği ifade eden kavramdır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. İnsanların yararlandığı su kaynağı yaptırmak sadaka-i cariyeye örnek verilir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
AYRINTILI ANLATIM
3. Kazanım: İnfak
DERİN AÇIKLAMA
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma konusu içinde İnfak temel bir odaktır. İnsanın Allah rızası için sahip olduğu imkânlardan ihtiyaç sahiplerine harcama yapmasıdır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Gelirin bir bölümünü düzenli yardım için ayırmak infaktır. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
AYRINTILI ANLATIM
4. Kazanım: Yardımlaşma
DERİN AÇIKLAMA
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma konusu içinde Yardımlaşma temel bir odaktır. Toplumdaki bireylerin ihtiyaç ve güçlük karşısında birbirine destek vererek dayanışma kurmasıdır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Afet bölgesine güvenilir kurum üzerinden yardım ulaştırmak yardımlaşmadır. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
SIK SORULANLAR
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
018. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma konusunda Sadaka ne anlama gelir?
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersindeki Sadaka ve Yardımlaşma bağlamında Allah rızası için gönüllü olarak yapılan maddi veya manevi yardım ve iyiliklerin genel adıdır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: İhtiyaç sahibine gizlice destek olmak sadakadır.
028. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma konusunda Sadaka-i cariye ne anlama gelir?
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersindeki Sadaka ve Yardımlaşma bağlamında Faydası kişi öldükten sonra da devam eden kalıcı hayır ve iyiliği ifade eden kavramdır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: İnsanların yararlandığı su kaynağı yaptırmak sadaka-i cariyeye örnek verilir.
038. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma konusunda İnfak ne anlama gelir?
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersindeki Sadaka ve Yardımlaşma bağlamında İnsanın Allah rızası için sahip olduğu imkânlardan ihtiyaç sahiplerine harcama yapmasıdır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Gelirin bir bölümünü düzenli yardım için ayırmak infaktır.
048. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma konusunda Yardımlaşma ne anlama gelir?
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersindeki Sadaka ve Yardımlaşma bağlamında Toplumdaki bireylerin ihtiyaç ve güçlük karşısında birbirine destek vererek dayanışma kurmasıdır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Afet bölgesine güvenilir kurum üzerinden yardım ulaştırmak yardımlaşmadır.
058. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sadaka ve Yardımlaşma konusu en etkili nasıl tekrar edilir?
8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersindeki Sadaka ve Yardımlaşma için dört kavramı bir tabloya yaz; her kavramın tanımını, ayırt edici ölçütünü ve kendi oluşturduğun yeni örneği karşılaştır. Ardından iki testi çözerek yanlış geri bildirimlerini yeniden oku.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Bu alıştırma bağlantısı henüz hazır değil.
Bu dersin açılabilir konu testleri arasında bu bağlantı yer almıyor. Şimdilik dersteki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.
KAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programı (4-8. Sınıflar, 2018)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- MEB Talim ve Terbiye Kurulu Öğretim Programları KataloğuKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Sadaka ve Yardımlaşma: Bölüm 1–2 Kavram ve Kanıt
10 soru · karma
Sadaka ve Yardımlaşma: Bölüm 3–4 Uygulama ve Karar
10 soru · karma
Sadaka ve Yardımlaşma: Kümülatif Bölüm 1–4 Yanılgı Analizi
10 soru · karma