ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
7. Sınıf Türkçe: Metin Yapısı ve Düşünce Tutarlılığı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Anlaşılır bir paragraf yalnız doğru cümlelerden oluşmaz; bu cümlelerin birbirine nasıl bağlandığı da önemlidir. Bir tanımın ardından örnek gelebilir, bir sorunu açıklayan metin çözümle devam edebilir. Bazen tek bir ilgisiz cümle düşüncenin akışını bozar. Bu derste metni küçük bir yapı gibi inceleyeceğiz. Her cümlenin görevini bulacak, yerini değiştirdiğimizde anlamın nasıl etkilendiğini görecek ve kısaltma yaparken önemli koşulları koruyacağız. Amacımız tek bir ezber paragraf sırası değil, verilen metnin kendi mantığını kavramak.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Tanım ile örneği ayırırKI-GRADE-7-SINIF-TURKCE-TUTARLILIK-01
- Karşılaştırmanın ölçütünü belirlerKI-GRADE-7-SINIF-TURKCE-TUTARLILIK-02
- Paragrafın düşünce sırasını kurarKI-GRADE-7-SINIF-TURKCE-TUTARLILIK-03
- Bağlantılı cümleyle boşluk tamamlarKI-GRADE-7-SINIF-TURKCE-TUTARLILIK-04
- Konu bütünlüğünü korurKI-GRADE-7-SINIF-TURKCE-TUTARLILIK-05
- Anlam kaybı olmadan sadeleştirirKI-GRADE-7-SINIF-TURKCE-TUTARLILIK-06
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
7. Sınıf Türkçe: Metin Yapısı ve Düşünce Tutarlılığı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
7. Sınıf Türkçe: Metin Yapısı ve Düşünce Tutarlılığı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
7. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 7. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
7. Sınıf Türkçe: Metin Yapısı ve Düşünce Tutarlılığı testi nasıl çözülür?
3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
7. Sınıf Türkçe: Metin Yapısı ve Düşünce Tutarlılığı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Tanım ve örnek farklı işler yapar
DERİN AÇIKLAMA
Tanım bir kavramın ne olduğunu açıklar; örnek ise kavramı somut bir durumda gösterir. “Arşiv, belgelerin düzenli olarak saklandığı bütündür.” bir tanımdır. “Okulun eski fotoğraflarının tarih sırasıyla tutulduğu dosya” bu kavrama örnek olabilir. Yalnız örneklerden oluşan bir metinde genel açıklama eksik kalabilir; yalnız tanımdan oluşan bir metinse bazı okurlar için soyut olabilir. Soruda cümlenin işlevi istenirse içerdiği nesneden çok yaptığı işe bak. Birden fazla nesneyi saymak her zaman tanım değildir. “Örneğin” gibi işaretler yardımcı olur ama işaret olmadan da örnek verilebilir. Kendi kontrol cümleni kur: Bu ifade kavramın anlamını mı açıklıyor, yoksa ona ait tek bir durumu mu gösteriyor? Bu ayrım düşünceyi geliştirme yollarını okumayı kolaylaştırır.
AYRINTILI ANLATIM
Karşılaştırmayı ortak bir ölçüte bağla
DERİN AÇIKLAMA
Karşılaştırma iki veya daha fazla varlığın benzer ya da farklı yönünü ortak bir ölçütle gösterir. “Basılı sözlük elektrik istemez; dijital sözlükte arama daha hızlı yapılabilir.” ifadesi araçları kullanım yönleriyle karşılaştırır. “Biri kırmızı, diğeri dün alınmış.” cümlesinde aynı ölçüt kullanılmaz; renk ile satın alma zamanı birbirini karşılamaz. İyi bir karşılaştırmada hangi özellik hakkında konuşulduğu belli olmalıdır. Daha uzun, benzer, oysa ve ikisi de gibi sözler ipucu sunar; yine anlam belirleyicidir. Seçeneği incelerken iki varlık için aynı soruyu sorabiliyor musun? Örneğin ikisinin ulaşım süresi veya ikisinin depolama biçimi. Yalnız bir varlığın özelliği verilmişse ötekinin ters özelliğe sahip olduğunu kendiliğinden düşünme. Eksik karşılaştırmayı açık bilgiyle tamamlamak gerekir.
AYRINTILI ANLATIM
Paragraf sırasını bağlantılardan kur
DERİN AÇIKLAMA
Karışık cümleleri sıralarken yalnız kulağa hoş gelen başlangıcı arama. Kişi veya kavramı ilk tanıtan cümle, ona “bu çalışma” diye dönen cümleden genellikle önce gelir. Bir işlem anlatılıyorsa hazırlık uygulamadan, sonuç da uygulamadan sonra yer alır. “Öğrenciler bir gözlem çizelgesi hazırladı. Bu çizelgeye her gün ölçümlerini yazdılar. Ay sonunda kayıtları karşılaştırdılar.” dizisinde her adım sonraki adım için gerekli bilgiyi verir. Ancak her metin zaman sırasıyla yazılmaz; geriye dönüş veya sonuçtan başlama da mümkündür. Soruda hangi yapı açıkça veriliyorsa onu izle. Seçtiğin sırayı bütün olarak oku: İşaret sözcüklerinin karşılığı var mı, neden sonuçtan önce açıklanıyor mu, yeni bilgi önceki bilgiyi mantıklı biçimde sürdürüyor mu?
AYRINTILI ANLATIM
Boşluğu önceki ve sonraki cümleyle doldur
DERİN AÇIKLAMA
Paragraftaki bir boşluğa cümle eklerken yalnız önceki cümleye bakmak yeterli değildir. Ekleyeceğin cümle sonrakine de geçiş sağlamalıdır. “Okul bahçesinde bazı bitkiler kuruyordu. ... Bu çizelge sayesinde sulama günleri unutulmadı.” örneğinde boşluğa sulama çizelgesi hazırlanmasını anlatan cümle uyar. Yalnız havanın sıcaklığını söyleyen cümle öncekiyle ilgili olsa da “bu çizelge” göndermesini açıklamaz. Bağlantıyı iki taraftan denetle: Geriye dönük ilişki ve ileriye hazırlık. Seçenekte konuya ait bir sözcük bulunması tek başına yeterli değildir. Zaman, kişi, amaç ve gönderimler de uyumlu olmalıdır. Bazı seçenekler kendi başına doğrudur ama paragrafın o noktasına yerleşmez. Doğru bilgi olmakla doğru bağlayıcı cümle olmak arasındaki farkı burada kullanıyoruz.
AYRINTILI ANLATIM
Konu bütünlüğünü ve çelişkiyi denetle
DERİN AÇIKLAMA
Bir paragrafın temel düşüncesiyle ilişki kurmayan cümle akışı bozabilir. Okulda kitap tamiri anlatılırken araya başka bir bağ kurulmadan gezegenlerin sırasının eklenmesi buna örnektir. Buna karşılık farklı görünen bir ayrıntı ana düşünceyi örneklendiriyorsa gereksiz sayılmaz. Her cümleye “Burada hangi işi yapıyor?” diye sor: Açıklıyor mu, örnekliyor mu, sonuç mu bildiriyor? Ayrıca çelişkiyi ilgisizlikten ayır. “Atölye yalnız salı yapılır.” ve “Atölye her çarşamba da yapılır.” aynı koşullarda birlikte doğru olamaz; bu bir tutarsızlıktır. “Atölye salı yapılır.” ile “Bahçede çınar vardır.” ise çelişmeyebilir ama bağsız durabilir. Metni düzeltirken sorunun türünü doğru belirlemek, gerekli cümleyi silmek veya yeniden yazmak için önemlidir.
AYRINTILI ANLATIM
Sadeleştirirken koşulu ve kapsamı koru
DERİN AÇIKLAMA
Bir cümleyi kısaltırken tekrarları çıkarabilir, daha doğrudan sözcükler seçebilirsin; fakat anlamı taşıyan koşul, kişi, zaman ve miktarı korumalısın. “Başvurusunu cuma gününe kadar tamamlayan öğrenciler atölyeye katılabilir.” cümlesini “Öğrenciler atölyeye katılabilir.” diye kısaltmak başvuru koşulunu siler. “Cuma gününe kadar başvuranlar atölyeye katılabilir.” ise temel bilgiyi korur. “Bazı ziyaretçiler” ifadesini “ziyaretçiler” diye genellemek de kapsamı genişletebilir. Kısalığı tek başarı ölçütü yapma; daha kısa ama yanlış bir cümle iyi bir özet değildir. Son kontrol için eski ve yeni cümleye aynı soruları sor: Kim, ne zaman, hangi şartla, ne yapabilir? Yanıtlar değişiyorsa anlam kaybı vardır. Bu yöntem kendi yazını düzenlerken de açık ve güvenilir anlatım kurmana yardım eder.
SIK SORULANLAR
7. Sınıf Türkçe: Metin Yapısı ve Düşünce Tutarlılığı hakkında kısa yanıtlar
01Giriş paragrafının metindeki temel görevi nedir?
Giriş, konuyu ve ele alınacak sorunu okura tanıtır; metnin yönünü belirler. Ayrıntılı kanıtların tamamını vermek yerine ana bağlamı kurar. Önceki bir cümleye gönderme yapan bağlaçla başlaması çoğu zaman uygun değildir.
02Gelişme bölümündeki paragraflar nasıl düzenlenir?
Her paragraf ana düşüncenin bir yönünü açıklar ve örnek, neden, karşılaştırma veya veriyle geliştirir. Paragraflar zaman, önem, neden-sonuç ya da genelden özele gibi belirli bir sırayı izlemelidir.
03Sonuç paragrafı yalnız önceki cümleleri tekrar mı eder?
İyi bir sonuç ana düşünceyi yeni sözcüklerle toparlar, çıkarımı veya öneriyi belirginleştirir ve metni kapatır. Gelişmede hiç tartışılmayan yeni bir ana iddia eklemek düşünce bütünlüğünü bozar.
04Bir cümlenin paragrafın akışını bozduğunu nasıl anlarım?
Cümlenin konu, bakış açısı ve mantıksal bağ bakımından çevresindeki cümlelere uyup uymadığına bakarım. Çıkarıldığında düşünce zinciri daha düzenli ilerliyorsa cümle farklı bir konuya sapıyor olabilir.
05Bağlaç kullanılması metni otomatik olarak tutarlı yapar mı?
Hayır. “Bu nedenle” denmişse önceki cümle gerçekten neden olmalı, “oysa” karşıtlık kurmalıdır. Yanlış bağlaç mantıksal ilişkiyi bozar; önce düşünceler arasındaki bağı belirleyip sonra uygun geçiş ifadesi seçilir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Ortaokul Türkçe 2026 Programının Resmî KaydıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- 2026–2027 TYMM Kademeli Geçiş AçıklamasıKaynağı aç
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
7. Sınıf Metin Tutarlılığı — Temeli Anla
8 soru · karma
7. Sınıf Metin Tutarlılığı — İlişkileri Kur
8 soru · karma
7. Sınıf Metin Tutarlılığı — Yorumla ve Denetle
8 soru · karma