ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Demokrasi ve Yurttaşlık konusu, bilgiyi yalnız ezberlemek yerine kavram, açıklama ve örnek arasında bağ kurmayı gerektirir. Bu ders metni dört temel kazanımı sade bir sırayla ele alır. Her bölümde önce kavramın sınırı açıklanır, ardından günlük yaşamdan ya da uygun bir metinden örnek verilir. Metin düz yapıda hazırlandığı için Web Speech ile sesli okunabilir. Çalışırken örneği kendi cümlenle yeniden ifade etmek ve bölüm sonrasında kısa bir karşılaştırma yapmak kalıcı öğrenmeyi destekler.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Kuvvetler ayrılığı kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T06-01
- Millî egemenlik kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T06-02
- Eşitlik kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T06-03
- Dilekçe hakkı kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T06-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 7. Sınıf Sosyal Bilgiler öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
1. Kazanım: Kuvvetler ayrılığı
DERİN AÇIKLAMA
7. sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık konusu içinde Kuvvetler ayrılığı temel bir odaktır. Yasama, yürütme ve yargı görevlerinin farklı organlarca kullanılarak denge ve denetim oluşturması ilkesidir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Yasa yapma ile yargılama görevlerinin ayrı kurumlarda olması kuvvetler ayrılığıdır. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
AYRINTILI ANLATIM
2. Kazanım: Millî egemenlik
DERİN AÇIKLAMA
7. sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık konusu içinde Millî egemenlik temel bir odaktır. Devleti yönetme yetkisinin bir kişiye değil millete ait olması ilkesidir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Temsilcilerin seçimle belirlenmesi millî egemenliğin uygulanma yollarındandır. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
AYRINTILI ANLATIM
3. Kazanım: Eşitlik
DERİN AÇIKLAMA
7. sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık konusu içinde Eşitlik temel bir odaktır. Kişilerin ayrım yapılmadan aynı hukuk kurallarına tabi olması ve haklara adil erişiminin gözetilmesidir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Aynı koşuldaki herkesin kamu hizmetine eşit başvurabilmesi eşitlik ilkesidir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
AYRINTILI ANLATIM
4. Kazanım: Dilekçe hakkı
DERİN AÇIKLAMA
7. sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık konusu içinde Dilekçe hakkı temel bir odaktır. Bireyin kendisi veya kamu ile ilgili talep ve şikâyetini yetkili makama yazılı olarak iletebilme hakkıdır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Mahalledeki yol sorununun belediyeye dilekçeyle bildirilmesi bu hakkın kullanımıdır. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
SIK SORULANLAR
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
017. sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık konusunda Kuvvetler ayrılığı ne anlama gelir?
7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Demokrasi ve Yurttaşlık bağlamında Yasama, yürütme ve yargı görevlerinin farklı organlarca kullanılarak denge ve denetim oluşturması ilkesidir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Yasa yapma ile yargılama görevlerinin ayrı kurumlarda olması kuvvetler ayrılığıdır.
027. sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık konusunda Millî egemenlik ne anlama gelir?
7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Demokrasi ve Yurttaşlık bağlamında Devleti yönetme yetkisinin bir kişiye değil millete ait olması ilkesidir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Temsilcilerin seçimle belirlenmesi millî egemenliğin uygulanma yollarındandır.
037. sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık konusunda Eşitlik ne anlama gelir?
7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Demokrasi ve Yurttaşlık bağlamında Kişilerin ayrım yapılmadan aynı hukuk kurallarına tabi olması ve haklara adil erişiminin gözetilmesidir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Aynı koşuldaki herkesin kamu hizmetine eşit başvurabilmesi eşitlik ilkesidir.
047. sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık konusunda Dilekçe hakkı ne anlama gelir?
7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Demokrasi ve Yurttaşlık bağlamında Bireyin kendisi veya kamu ile ilgili talep ve şikâyetini yetkili makama yazılı olarak iletebilme hakkıdır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Mahalledeki yol sorununun belediyeye dilekçeyle bildirilmesi bu hakkın kullanımıdır.
057. sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi ve Yurttaşlık konusu en etkili nasıl tekrar edilir?
7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Demokrasi ve Yurttaşlık için dört kavramı bir tabloya yaz; her kavramın tanımını, ayırt edici ölçütünü ve kendi oluşturduğun yeni örneği karşılaştır. Ardından iki testi çözerek yanlış geri bildirimlerini yeniden oku.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Bu alıştırma bağlantısı henüz hazır değil.
Bu dersin açılabilir konu testleri arasında bu bağlantı yer almıyor. Şimdilik dersteki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.
KAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Sosyal Bilgiler Dersi 7. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı (4-7. Sınıflar)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDOĞRULANMIŞ KONU TESTİ
Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.
Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.