7. SıNıF SOSYAL BILGILER

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç Konu Anlatımı

Nüfus, Yerleşme ve Göç konusunun dört temel kavramını açıklamalar, örnekler ve çözümlü testlerle öğren.

• Sınıf7. Sınıf
  • DersSosyal Bilgiler
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Nüfus, Yerleşme ve Göç konusu, bilgiyi yalnız ezberlemek yerine kavram, açıklama ve örnek arasında bağ kurmayı gerektirir. Bu ders metni dört temel kazanımı sade bir sırayla ele alır. Her bölümde önce kavramın sınırı açıklanır, ardından günlük yaşamdan ya da uygun bir metinden örnek verilir. Metin düz yapıda hazırlandığı için Web Speech ile sesli okunabilir. Çalışırken örneği kendi cümlenle yeniden ifade etmek ve bölüm sonrasında kısa bir karşılaştırma yapmak kalıcı öğrenmeyi destekler.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Nüfus yoğunluğu kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T03-01
  • Yerleşmeyi etkileyen etken kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T03-02
  • Göç kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T03-03
  • Göçün sonucu kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T03-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 7. Sınıf Sosyal Bilgiler öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

1. Kazanım: Nüfus yoğunluğu

DERİN AÇIKLAMA

7. sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç konusu içinde Nüfus yoğunluğu temel bir odaktır. Belirli bir alanda yaşayan kişi sayısının o alanın yüz ölçümüne oranıdır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Aynı büyüklükteki iki bölgeden daha çok kişi yaşayanın nüfus yoğunluğu daha fazladır. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

2. Kazanım: Yerleşmeyi etkileyen etken

DERİN AÇIKLAMA

7. sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç konusu içinde Yerleşmeyi etkileyen etken temel bir odaktır. İklim, su, yer şekli, ulaşım ve iş olanağı gibi insanların yer seçimini biçimlendiren koşuldur. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Ulaşım ve sanayinin geliştiği yerde yerleşme yoğunlaşabilir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

3. Kazanım: Göç

DERİN AÇIKLAMA

7. sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç konusu içinde Göç temel bir odaktır. İnsanların ekonomik, sosyal, güvenlik veya çevresel nedenlerle sürekli ya da geçici yer değiştirmesidir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. İş bulmak için başka şehre taşınmak iç göçe örnektir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

4. Kazanım: Göçün sonucu

DERİN AÇIKLAMA

7. sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç konusu içinde Göçün sonucu temel bir odaktır. Göç veren ve alan yerlerde nüfus, hizmet, ekonomi ve kültür üzerinde ortaya çıkan değişimdir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Hızlı göç alan kentte konut ve ulaşım ihtiyacının artması göç sonucudur. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

SIK SORULANLAR

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

017. sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç konusunda Nüfus yoğunluğu ne anlama gelir?

7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Nüfus, Yerleşme ve Göç bağlamında Belirli bir alanda yaşayan kişi sayısının o alanın yüz ölçümüne oranıdır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Aynı büyüklükteki iki bölgeden daha çok kişi yaşayanın nüfus yoğunluğu daha fazladır.

027. sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç konusunda Yerleşmeyi etkileyen etken ne anlama gelir?

7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Nüfus, Yerleşme ve Göç bağlamında İklim, su, yer şekli, ulaşım ve iş olanağı gibi insanların yer seçimini biçimlendiren koşuldur. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Ulaşım ve sanayinin geliştiği yerde yerleşme yoğunlaşabilir.

037. sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç konusunda Göç ne anlama gelir?

7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Nüfus, Yerleşme ve Göç bağlamında İnsanların ekonomik, sosyal, güvenlik veya çevresel nedenlerle sürekli ya da geçici yer değiştirmesidir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: İş bulmak için başka şehre taşınmak iç göçe örnektir.

047. sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç konusunda Göçün sonucu ne anlama gelir?

7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Nüfus, Yerleşme ve Göç bağlamında Göç veren ve alan yerlerde nüfus, hizmet, ekonomi ve kültür üzerinde ortaya çıkan değişimdir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Hızlı göç alan kentte konut ve ulaşım ihtiyacının artması göç sonucudur.

057. sınıf Sosyal Bilgiler Nüfus, Yerleşme ve Göç konusu en etkili nasıl tekrar edilir?

7. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Nüfus, Yerleşme ve Göç için dört kavramı bir tabloya yaz; her kavramın tanımını, ayırt edici ölçütünü ve kendi oluşturduğun yeni örneği karşılaştır. Ardından iki testi çözerek yanlış geri bildirimlerini yeniden oku.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Bu alıştırma bağlantısı henüz hazır değil.

Bu dersin açılabilir konu testleri arasında bu bağlantı yer almıyor. Şimdilik dersteki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Sosyal Bilgiler Dersi 7. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı (4-7. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DOĞRULANMIŞ KONU TESTİ

Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.

Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.