6. SıNıF TüRKçE

6. Sınıf Türkçe: Neden, Amaç ve Koşul Bağları

Neden, Amaç ve Koşul Bağları çalışmasında örnekleri birlikte incele, kanıtını bul ve üç aşamalı açıklamalı testle öğrendiklerini denetle.

• Sınıf6. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma6 dk
  • Son kontrol31.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

6. Sınıf Türkçe: Neden, Amaç ve Koşul Bağları nasıl daha sağlam öğrenilir?

“Pencereyi kapattım.” cümlesini anladık; ama neden kapattığımızı, neyi amaçladığımızı veya hangi durumda kapatacağımızı henüz bilmiyoruz. Cümleler arasındaki bağlar bu eksik parçaları tamamlar. Bu derste kısa açıklamaları okurken olay, gerekçe, hedef ve koşulu farklı renklerde düşünmeni isteyeceğim. Bir sözcüğü ezberleyerek değil, cümlede yaptığı işe bakarak karar vereceğiz. Bazı bağlayıcılar farklı yerlerde farklı görevler üstlenebilir. Bu yüzden her soruda yanıtımızı tüm ifadeyle yeniden sınayacağız.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Neden ile sonucu ayırırKI-GRADE-6-SINIF-TURKCE-BAGLAR-01
  • Amaç bildiren ifadeyi tanırKI-GRADE-6-SINIF-TURKCE-BAGLAR-02
  • Koşullu ifadeyi yorumlarKI-GRADE-6-SINIF-TURKCE-BAGLAR-03
  • Karşıtlık ve beklentiyi ayırırKI-GRADE-6-SINIF-TURKCE-BAGLAR-04
  • Bağlayıcıyı anlamına göre seçerKI-GRADE-6-SINIF-TURKCE-BAGLAR-05
  • Çok adımlı neden zincirini izlerKI-GRADE-6-SINIF-TURKCE-BAGLAR-06

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

6. Sınıf Türkçe: Neden, Amaç ve Koşul Bağları için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

6. Sınıf Türkçe: Neden, Amaç ve Koşul Bağları nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

6. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 6. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

6. Sınıf Türkçe: Neden, Amaç ve Koşul Bağları testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

6. Sınıf Türkçe: Neden, Amaç ve Koşul Bağları sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Neden ve sonuç yönünü belirle

DERİN AÇIKLAMA

Neden bir olayın niçin gerçekleştiğini açıklar; sonuç, bu nedenle ortaya çıkan durumdur. “Yol bakımdaydı, bu yüzden servis başka sokağa yöneldi.” örneğinde bakım neden, yön değiştirme sonuçtur. Cümlelerin sırası değişebilir: “Servis başka sokağa yöneldi çünkü yol bakımdaydı.” Aynı ilişki sürer. Önce sorulan olayı belirle, ardından bu olayın açıklamasını ara. Sadece önce gerçekleştiği için bir olayı neden sayma. “Zil çaldı, sonra yağmur başladı.” cümlesinde zaman sırası vardır; zilin yağmuru başlattığı söylenemez. Neden ilişkisini metindeki ifade ve anlam birlikte desteklemelidir. Bir seçenek sonucu neden yerine koyuyorsa ilişkiyi ters çevirmiştir. Oklarla çalışmak istersen nedenin yanından sonuca doğru bir ok çiz ve cümleyi bu yönde tekrar söyle.

AYRINTILI ANLATIM

Amaç gerçekleşmiş sonuç demek değildir

DERİN AÇIKLAMA

Amaç, bir davranışla ulaşılmak istenen hedeftir. “Odayı aydınlatmak için perdeyi açtı.” cümlesinde davranış perdeyi açmak, hedef odayı aydınlatmaktır. “Güneş gözünü aldığı için perdeyi kapattı.” örneğinde ise önceki durum gerekçedir. İkisinde de “için” geçmesi görevlerinin aynı olduğunu göstermez. “Hangi hedefle?” sorusuna yanıt varsa amaç; “hangi durum yüzünden?” sorusuna yanıt varsa neden arıyoruz. Bir hedef söylenmesi hedefe ulaşıldığını kanıtlamaz. “Yarışmaya hazırlanmak için çalıştı.” ifadesinden yarışmayı kazandığını çıkaramayız. Testlerde bu ayrımı özellikle kullanacağız. Cümleyi “amacıyla” diye yeniden kurabiliyor musun? Kurabiliyorsan anlamın gerçekten korunup korunmadığını da kontrol et. Sözcüğü mekanik biçimde değiştirmek yerine eylemin zamanını ve niyetini anlamaya çalış.

AYRINTILI ANLATIM

Koşul hangi durumda geçerlidir

DERİN AÇIKLAMA

Koşul, bir sonucun veya iznin hangi durumda geçerli olacağını bildirir. “Yağmur durursa bahçede çalışacağız.” ifadesinde bahçede çalışma yağmurun durmasına bağlanmıştır; yağmurun durduğu henüz söylenmez. “Kartını gösterirsen ödünç kitap alabilirsin.” cümlesi de bir gereklilik içerir. Cümledeki şartı gerçekleşmiş olay gibi okumamalısın. “Ancak”, “yeter ki” veya ekler koşul bildirebilir; yine anlamı incelemek gerekir. “Ödevini bitirdi ve dışarı çıktı.” iki gerçekleşmiş eylem verirken “Ödevini bitirirse dışarı çıkabilecek.” gelecekteki olasılığı şartlandırır. Soruda hangi eylemin şarta bağlı olduğunu bul. Ayrıca bir koşulun sağlanması, metinde söylenmeyen bütün sonuçları garanti etmez. Kütüphane kartı göstermek, istediğin her kitabın o anda rafta bulunduğunu kanıtlamaz.

AYRINTILI ANLATIM

Karşıtlık ve beklenmeyen sonucu oku

DERİN AÇIKLAMA

“Hava serindi ama yürüyüş keyifli geçti.” ifadesinde ikinci bölüm, ilk durumun oluşturabileceği olumsuz beklentiyi değiştirir. Ama, fakat, buna rağmen gibi bağlayıcılar iki bilgiyi karşı karşıya getirebilir. “Serin olduğu için yürüyüş keyifli geçti.” dersen karşıtlığı neden ilişkisine dönüştürmüş olursun; bu başka bir anlamdır. Her “ama” tam zıt iki sözcük arasında bulunmak zorunda değildir. “Çantayı hazırladı ama defteri unuttu.” örneğinde hazırlık yapılmış olmasına rağmen bir eksik kalmıştır. Önce iki bölümün ayrı ayrı ne söylediğini anla. Sonra ikinci bölümün bir açıklama mı, koşul mu, yoksa beklenmeyen yön mü sunduğunu sor. Bu yöntem bağlayıcı seçerken ve verilen cümleyi farklı sözlerle anlatırken anlamı korumana yardım eder.

AYRINTILI ANLATIM

Bağlayıcıyı bütün cümleyle denetle

DERİN AÇIKLAMA

Bir boşluğa yerleştireceğin sözcük yalnız kulağa uygun gelmemeli; iki bölüm arasındaki ilişkiyi doğru kurmalıdır. “Malzemeleri önceden saydı, ... eksikleri erkenden fark etti.” örneğinde “bu nedenle” sonuç bağlantısı kurabilir. “Malzemeler tamdı, ... çalışma başlayamadı.” örneğinde ise açıklanmayan bir engel karşıtlık oluşturur ve “ancak” uygun olur. Seçeneği yerleştirdikten sonra cümleyi baştan sona oku. İlk bilgi ikinciyi gerçekten açıklıyor mu? İkinci bilgi bir hedef mi? Cümlenin kesinliği değişiyor mu? Aynı bağlayıcının farklı görevleri olabileceğini unutma. “Ancak üç kişi geldi.” ifadesinde sınırlama, “Ancak izin alırsan girebilirsin.” ifadesinde koşul öne çıkar. Sözcüğün adı değil, bulunduğu cümlenin anlamı karar vermeni sağlamalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Neden zincirini atlamadan izle

DERİN AÇIKLAMA

Bazen tek bir cümleden değil birkaç basamaktan oluşan ilişkiyi çözersin. “Duyuruda saat yanlış yazıldı. Bu nedenle bazı öğrenciler geç geldi. Etkinliğin başlangıcı ertelendi.” zincirinde yanlış saat ilk sorun, geç geliş ara sonuç, erteleme sonraki sonuçtur. Ara basamağı atlayıp “Her duyuru ertelemeye yol açar.” demek yanlış genellemedir. Zinciri oklarla göstererek her okun metinde dayanağı olup olmadığını kontrol et. Soru en yakın nedeni sorarsa erteleme için geç gelişi, başlangıçtaki hatayı sorarsa yanlış saati düşünmelisin. Bir sorun giderildiğinde hangi basamağın değişmesinin bekleneceğini de bu modelle değerlendirebilirsin. Ancak tahmini kesin gerçekleşmiş sonuç diye yazma. Son kontrolünde nedenin yönünü, hedef ile sonucu ve koşulun gerçekleşip gerçekleşmediğini ayrı ayrı denetle.

SIK SORULANLAR

6. Sınıf Türkçe: Neden, Amaç ve Koşul Bağları hakkında kısa yanıtlar

01Neden-sonuç cümlesini bulmak için hangi soruyu sorarım?

Yargının gerçekleşme sebebini ararken “Neden?” veya “Niçin?” sorusunu sorarım. “Yağmur yağdığı için maç ertelendi” cümlesinde yağmur gerçekleşmiş nedendir, maçın ertelenmesi sonuçtur.

02Amaç-sonuç ile neden-sonuç arasındaki en güvenilir ayrım nedir?

Amaç henüz ulaşılmak istenen hedeftir ve ana eylem bu hedef için yapılır; neden ise gerçekleşmiş bir durumun açıklamasıdır. “Kazanmak için çalıştı” amaç, “Çalıştığı için kazandı” neden bildirir.

03Koşul anlamı yalnız “-se/-sa” ekiyle mi kurulur?

Hayır. “Yeter ki”, “ancak”, “üzere” veya bağlama göre başka yapılar da bir yargının gerçekleşmesini şart koşabilir. Önemli olan ilk durum olmadan ikinci sonucun gerçekleşmeyeceğini görebilmektir.

04“İçin” sözcüğü her zaman amaç mı bildirir?

Hayır; “için” hem amaç hem neden ilişkisi kurabilir. “Kitap almak için çıktı” hedefi, “Trafik için geç kaldı” ise sebebi anlatır. Sözcüğü ezberlemek yerine eylemlerin zaman ve niyet ilişkisi okunmalıdır.

05Bir cümlede iki anlam ilişkisi bulunabilir mi?

Evet, birleşik bir cümlede koşul içinde amaç veya neden ilişkisi kurulabilir. Her yargıyı ayrı belirleyip aralarındaki bağı oklarla göstermek, sorunun istediği ilişkinin hangi iki bölüm arasında olduğunu görmeyi kolaylaştırır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Ortaokul Türkçe 2026 Programının Resmî Kaydı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. 2026–2027 TYMM Kademeli Geçiş Açıklaması

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.