6. SıNıF SOSYAL BILGILER

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum Konu Anlatımı

Toplumsal Roller ve Uyum konusunun dört temel kavramını açıklamalar, örnekler ve çözümlü testlerle öğren.

• Sınıf6. Sınıf
  • DersSosyal Bilgiler
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

6. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Toplumsal Roller ve Uyum konusu, bilgiyi yalnız ezberlemek yerine kavram, açıklama ve örnek arasında bağ kurmayı gerektirir. Bu ders metni dört temel kazanımı sade bir sırayla ele alır. Her bölümde önce kavramın sınırı açıklanır, ardından günlük yaşamdan ya da uygun bir metinden örnek verilir. Metin düz yapıda hazırlandığı için Web Speech ile sesli okunabilir. Çalışırken örneği kendi cümlenle yeniden ifade etmek ve bölüm sonrasında kısa bir karşılaştırma yapmak kalıcı öğrenmeyi destekler.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Toplumsal rol kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T01-01
  • Ön yargı kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T01-02
  • Sosyal uyum kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T01-03
  • Çatışma çözümü kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T01-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 6. Sınıf Sosyal Bilgiler öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

1. Kazanım: Toplumsal rol

DERİN AÇIKLAMA

6. sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum konusu içinde Toplumsal rol temel bir odaktır. Bireyin bulunduğu grup ve konuma göre yerine getirmesi beklenen davranış ve görevler bütünüdür. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Bir öğrencinin grup sözcüsü olarak ortak kararı açıklaması toplumsal rol üstlenmesidir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

2. Kazanım: Ön yargı

DERİN AÇIKLAMA

6. sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum konusu içinde Ön yargı temel bir odaktır. Bir kişi veya grup hakkında yeterli bilgi edinmeden önceden oluşturulan çoğunlukla olumsuz yargıdır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Bir arkadaşın yeteneğini tanımadan başarısız olacağını söylemek ön yargıdır. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

3. Kazanım: Sosyal uyum

DERİN AÇIKLAMA

6. sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum konusu içinde Sosyal uyum temel bir odaktır. Farklı bireylerin ortak kurallara, haklara ve karşılıklı saygıya dayalı olarak birlikte yaşayabilmesidir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Yeni gelen öğrencinin sınıf etkinliklerine eşit biçimde katılması uyumu destekler. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

4. Kazanım: Çatışma çözümü

DERİN AÇIKLAMA

6. sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum konusu içinde Çatışma çözümü temel bir odaktır. Anlaşmazlığın nedenlerini dinleyip tarafların haklarını gözeten barışçıl ve uygulanabilir çözüm geliştirmedir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Ortak alan kullanımında sırayla yararlanma planı yapmak çatışma çözümüdür. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

SIK SORULANLAR

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

016. sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum konusunda Toplumsal rol ne anlama gelir?

6. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Toplumsal Roller ve Uyum bağlamında Bireyin bulunduğu grup ve konuma göre yerine getirmesi beklenen davranış ve görevler bütünüdür. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Bir öğrencinin grup sözcüsü olarak ortak kararı açıklaması toplumsal rol üstlenmesidir.

026. sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum konusunda Ön yargı ne anlama gelir?

6. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Toplumsal Roller ve Uyum bağlamında Bir kişi veya grup hakkında yeterli bilgi edinmeden önceden oluşturulan çoğunlukla olumsuz yargıdır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Bir arkadaşın yeteneğini tanımadan başarısız olacağını söylemek ön yargıdır.

036. sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum konusunda Sosyal uyum ne anlama gelir?

6. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Toplumsal Roller ve Uyum bağlamında Farklı bireylerin ortak kurallara, haklara ve karşılıklı saygıya dayalı olarak birlikte yaşayabilmesidir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Yeni gelen öğrencinin sınıf etkinliklerine eşit biçimde katılması uyumu destekler.

046. sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum konusunda Çatışma çözümü ne anlama gelir?

6. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Toplumsal Roller ve Uyum bağlamında Anlaşmazlığın nedenlerini dinleyip tarafların haklarını gözeten barışçıl ve uygulanabilir çözüm geliştirmedir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Ortak alan kullanımında sırayla yararlanma planı yapmak çatışma çözümüdür.

056. sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Roller ve Uyum konusu en etkili nasıl tekrar edilir?

6. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Toplumsal Roller ve Uyum için dört kavramı bir tabloya yaz; her kavramın tanımını, ayırt edici ölçütünü ve kendi oluşturduğun yeni örneği karşılaştır. Ardından iki testi çözerek yanlış geri bildirimlerini yeniden oku.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Bu alıştırma bağlantısı henüz hazır değil.

Bu dersin açılabilir konu testleri arasında bu bağlantı yer almıyor. Şimdilik dersteki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Sosyal Bilgiler Dersi 6. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı (4-7. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.