ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
6. Sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Elektriğin İletimi ve Direnç konusu, bilgiyi yalnız ezberlemek yerine kavram, açıklama ve örnek arasında bağ kurmayı gerektirir. Bu ders metni dört temel kazanımı sade bir sırayla ele alır. Her bölümde önce kavramın sınırı açıklanır, ardından günlük yaşamdan ya da uygun bir metinden örnek verilir. Metin düz yapıda hazırlandığı için Web Speech ile sesli okunabilir. Çalışırken örneği kendi cümlenle yeniden ifade etmek ve bölüm sonrasında kısa bir karşılaştırma yapmak kalıcı öğrenmeyi destekler.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Elektrik direnci kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-FEN-BILIMLERI-T06-01
- İletken kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-FEN-BILIMLERI-T06-02
- Yalıtkan kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-FEN-BILIMLERI-T06-03
- Ampul parlaklığı kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-FEN-BILIMLERI-T06-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
6. Sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
6. Sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
6. Sınıf Fen Bilimleri konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 6. Sınıf Fen Bilimleri öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
6. Sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.
6. Sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
1. Kazanım: Elektrik direnci
DERİN AÇIKLAMA
6. sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç konusu içinde Elektrik direnci temel bir odaktır. Bir iletkenin elektrik akımının geçişine karşı gösterdiği zorluktur. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Aynı maddeden ince ve uzun telin direnci kalın ve kısa telden daha büyüktür. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
AYRINTILI ANLATIM
2. Kazanım: İletken
DERİN AÇIKLAMA
6. sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç konusu içinde İletken temel bir odaktır. Serbest yüklerin hareketine izin vererek elektrik akımını kolay geçiren maddedir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Bakır, devre kablolarında kullanılan iyi bir iletkendir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
AYRINTILI ANLATIM
3. Kazanım: Yalıtkan
DERİN AÇIKLAMA
6. sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç konusu içinde Yalıtkan temel bir odaktır. Elektrik yüklerinin kolay hareket etmesine izin vermediği için akımı güç geçiren maddedir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Plastik kablo kaplaması elektrik çarpmasına karşı yalıtım sağlar. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
AYRINTILI ANLATIM
4. Kazanım: Ampul parlaklığı
DERİN AÇIKLAMA
6. sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç konusu içinde Ampul parlaklığı temel bir odaktır. Basit devrede ampulden geçen akım ve devre koşullarına bağlı olarak gözlenen ışık şiddetidir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Uygun koşullarda seri pil sayısı arttığında ampul daha parlak yanabilir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.
SIK SORULANLAR
6. Sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
016. sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç konusunda Elektrik direnci ne anlama gelir?
6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Elektriğin İletimi ve Direnç bağlamında Bir iletkenin elektrik akımının geçişine karşı gösterdiği zorluktur. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Aynı maddeden ince ve uzun telin direnci kalın ve kısa telden daha büyüktür.
026. sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç konusunda İletken ne anlama gelir?
6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Elektriğin İletimi ve Direnç bağlamında Serbest yüklerin hareketine izin vererek elektrik akımını kolay geçiren maddedir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Bakır, devre kablolarında kullanılan iyi bir iletkendir.
036. sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç konusunda Yalıtkan ne anlama gelir?
6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Elektriğin İletimi ve Direnç bağlamında Elektrik yüklerinin kolay hareket etmesine izin vermediği için akımı güç geçiren maddedir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Plastik kablo kaplaması elektrik çarpmasına karşı yalıtım sağlar.
046. sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç konusunda Ampul parlaklığı ne anlama gelir?
6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Elektriğin İletimi ve Direnç bağlamında Basit devrede ampulden geçen akım ve devre koşullarına bağlı olarak gözlenen ışık şiddetidir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Uygun koşullarda seri pil sayısı arttığında ampul daha parlak yanabilir.
056. sınıf Fen Bilimleri Elektriğin İletimi ve Direnç konusu en etkili nasıl tekrar edilir?
6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Elektriğin İletimi ve Direnç için dört kavramı bir tabloya yaz; her kavramın tanımını, ayırt edici ölçütünü ve kendi oluşturduğun yeni örneği karşılaştır. Ardından iki testi çözerek yanlış geri bildirimlerini yeniden oku.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Bu alıştırma bağlantısı henüz hazır değil.
Bu dersin açılabilir konu testleri arasında bu bağlantı yer almıyor. Şimdilik dersteki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.
KAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Fen Bilimleri Dersi 6. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı (3-8. Sınıflar)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDOĞRULANMIŞ KONU TESTİ
Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.
Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.