6. SıNıF FEN BILIMLERI

6. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket Konu Anlatımı

Kuvvetin Etkisinde Hareket konusunun dört temel kavramını açıklamalar, örnekler ve çözümlü testlerle öğren.

• Sınıf6. Sınıf
  • DersFen Bilimleri
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

6. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Kuvvetin Etkisinde Hareket konusu, bilgiyi yalnız ezberlemek yerine kavram, açıklama ve örnek arasında bağ kurmayı gerektirir. Bu ders metni dört temel kazanımı sade bir sırayla ele alır. Her bölümde önce kavramın sınırı açıklanır, ardından günlük yaşamdan ya da uygun bir metinden örnek verilir. Metin düz yapıda hazırlandığı için Web Speech ile sesli okunabilir. Çalışırken örneği kendi cümlenle yeniden ifade etmek ve bölüm sonrasında kısa bir karşılaştırma yapmak kalıcı öğrenmeyi destekler.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Sürat kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-FEN-BILIMLERI-T02-01
  • Bileşke kuvvet kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-FEN-BILIMLERI-T02-02
  • Dengelenmiş kuvvet kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-FEN-BILIMLERI-T02-03
  • Yön değiştirme kavramını açıklarKI-GRADE-6-SINIF-FEN-BILIMLERI-T02-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

6. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

6. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

6. Sınıf Fen Bilimleri konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 6. Sınıf Fen Bilimleri öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

6. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.

6. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

1. Kazanım: Sürat

DERİN AÇIKLAMA

6. sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket konusu içinde Sürat temel bir odaktır. Bir hareketlinin aldığı yolun bu yolu almak için geçen zamana oranıdır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. 120 metreyi 20 saniyede giden koşucunun sürati saniyede 6 metredir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

2. Kazanım: Bileşke kuvvet

DERİN AÇIKLAMA

6. sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket konusu içinde Bileşke kuvvet temel bir odaktır. Bir cisme etki eden birden çok kuvvetin birlikte oluşturduğu toplam etkiyi temsil eden tek kuvvettir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Aynı yöndeki 5 ve 3 newton kuvvetlerin bileşkesi 8 newtondur. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

3. Kazanım: Dengelenmiş kuvvet

DERİN AÇIKLAMA

6. sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket konusu içinde Dengelenmiş kuvvet temel bir odaktır. Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır olduğunda oluşan kuvvet durumudur. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Masa üzerindeki duran kitaba etki eden kuvvetler dengelenmiştir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

4. Kazanım: Yön değiştirme

DERİN AÇIKLAMA

6. sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket konusu içinde Yön değiştirme temel bir odaktır. Hareketli bir cismin kuvvet etkisiyle izlediği doğrultunun farklılaşmasıdır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Duvara çarpıp geri dönen top kuvvet etkisiyle yön değiştirir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

SIK SORULANLAR

6. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

016. sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket konusunda Sürat ne anlama gelir?

6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Kuvvetin Etkisinde Hareket bağlamında Bir hareketlinin aldığı yolun bu yolu almak için geçen zamana oranıdır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: 120 metreyi 20 saniyede giden koşucunun sürati saniyede 6 metredir.

026. sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket konusunda Bileşke kuvvet ne anlama gelir?

6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Kuvvetin Etkisinde Hareket bağlamında Bir cisme etki eden birden çok kuvvetin birlikte oluşturduğu toplam etkiyi temsil eden tek kuvvettir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Aynı yöndeki 5 ve 3 newton kuvvetlerin bileşkesi 8 newtondur.

036. sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket konusunda Dengelenmiş kuvvet ne anlama gelir?

6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Kuvvetin Etkisinde Hareket bağlamında Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır olduğunda oluşan kuvvet durumudur. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Masa üzerindeki duran kitaba etki eden kuvvetler dengelenmiştir.

046. sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket konusunda Yön değiştirme ne anlama gelir?

6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Kuvvetin Etkisinde Hareket bağlamında Hareketli bir cismin kuvvet etkisiyle izlediği doğrultunun farklılaşmasıdır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Duvara çarpıp geri dönen top kuvvet etkisiyle yön değiştirir.

056. sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Etkisinde Hareket konusu en etkili nasıl tekrar edilir?

6. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Kuvvetin Etkisinde Hareket için dört kavramı bir tabloya yaz; her kavramın tanımını, ayırt edici ölçütünü ve kendi oluşturduğun yeni örneği karşılaştır. Ardından iki testi çözerek yanlış geri bildirimlerini yeniden oku.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Bu alıştırma bağlantısı henüz hazır değil.

Bu dersin açılabilir konu testleri arasında bu bağlantı yer almıyor. Şimdilik dersteki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Fen Bilimleri Dersi 6. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı (3-8. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DOĞRULANMIŞ KONU TESTİ

Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.

Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.