7. SıNıF FEN BILIMLERI

7. Sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji Konu Anlatımı

Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji konusunun dört temel kavramını açıklamalar, örnekler ve çözümlü testlerle öğren.

• Sınıf7. Sınıf
  • DersFen Bilimleri
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

7. Sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

7. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji konusu, bilgiyi yalnız ezberlemek yerine kavram, açıklama ve örnek arasında bağ kurmayı gerektirir. Bu ders metni dört temel kazanımı sade bir sırayla ele alır. Her bölümde önce kavramın sınırı açıklanır, ardından günlük yaşamdan ya da uygun bir metinden örnek verilir. Metin düz yapıda hazırlandığı için Web Speech ile sesli okunabilir. Çalışırken örneği kendi cümlenle yeniden ifade etmek ve bölüm sonrasında kısa bir karşılaştırma yapmak kalıcı öğrenmeyi destekler.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Yenilenebilir enerji kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-FEN-BILIMLERI-T07-01
  • Enerji verimliliği kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-FEN-BILIMLERI-T07-02
  • Karbon ayak izi kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-FEN-BILIMLERI-T07-03
  • Kaynak koruma kavramını açıklarKI-GRADE-7-SINIF-FEN-BILIMLERI-T07-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

7. Sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

7. Sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

7. Sınıf Fen Bilimleri konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 7. Sınıf Fen Bilimleri öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

7. Sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.

7. Sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

1. Kazanım: Yenilenebilir enerji

DERİN AÇIKLAMA

7. sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji konusu içinde Yenilenebilir enerji temel bir odaktır. Doğal süreçlerle insan zaman ölçeğinde yeniden oluşabilen kaynaklardan elde edilen enerjidir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Güneş ve rüzgâr kaynakları yenilenebilir enerji üretiminde kullanılabilir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

2. Kazanım: Enerji verimliliği

DERİN AÇIKLAMA

7. sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji konusu içinde Enerji verimliliği temel bir odaktır. Aynı hizmet veya yararı daha az enerji kullanarak ve kayıpları azaltarak elde etmedir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. LED lamba aynı aydınlatmayı daha az elektrikle sağlayabilir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

3. Kazanım: Karbon ayak izi

DERİN AÇIKLAMA

7. sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji konusu içinde Karbon ayak izi temel bir odaktır. Bir kişi, ürün veya etkinlikle ilişkili doğrudan ve dolaylı sera gazı salımlarının toplam ölçüsüdür. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Kısa mesafede yürümek araç kullanımına göre karbon ayak izini azaltabilir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

4. Kazanım: Kaynak koruma

DERİN AÇIKLAMA

7. sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji konusu içinde Kaynak koruma temel bir odaktır. Doğal kaynakların yenilenme hızını ve ekosistem dengesini gözeterek ölçülü kullanılmasını sağlamadır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Su sızıntısını onarmak tatlı su kaynağını korumaya katkı verir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

SIK SORULANLAR

7. Sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

017. sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji konusunda Yenilenebilir enerji ne anlama gelir?

7. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji bağlamında Doğal süreçlerle insan zaman ölçeğinde yeniden oluşabilen kaynaklardan elde edilen enerjidir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Güneş ve rüzgâr kaynakları yenilenebilir enerji üretiminde kullanılabilir.

027. sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji konusunda Enerji verimliliği ne anlama gelir?

7. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji bağlamında Aynı hizmet veya yararı daha az enerji kullanarak ve kayıpları azaltarak elde etmedir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: LED lamba aynı aydınlatmayı daha az elektrikle sağlayabilir.

037. sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji konusunda Karbon ayak izi ne anlama gelir?

7. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji bağlamında Bir kişi, ürün veya etkinlikle ilişkili doğrudan ve dolaylı sera gazı salımlarının toplam ölçüsüdür. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Kısa mesafede yürümek araç kullanımına göre karbon ayak izini azaltabilir.

047. sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji konusunda Kaynak koruma ne anlama gelir?

7. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji bağlamında Doğal kaynakların yenilenme hızını ve ekosistem dengesini gözeterek ölçülü kullanılmasını sağlamadır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Su sızıntısını onarmak tatlı su kaynağını korumaya katkı verir.

057. sınıf Fen Bilimleri Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji konusu en etkili nasıl tekrar edilir?

7. sınıf Fen Bilimleri dersindeki Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji için dört kavramı bir tabloya yaz; her kavramın tanımını, ayırt edici ölçütünü ve kendi oluşturduğun yeni örneği karşılaştır. Ardından iki testi çözerek yanlış geri bildirimlerini yeniden oku.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Bu alıştırma bağlantısı henüz hazır değil.

Bu dersin açılabilir konu testleri arasında bu bağlantı yer almıyor. Şimdilik dersteki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Fen Bilimleri Dersi 7. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı (3-8. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DOĞRULANMIŞ KONU TESTİ

Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.

Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.