5. SıNıF SOSYAL BILGILER

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler Konu Anlatımı

Teknoloji ve Sosyal Bilimler konusunun dört temel kavramını açıklamalar, örnekler ve çözümlü testlerle öğren.

• Sınıf5. Sınıf
  • DersSosyal Bilgiler
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

5. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Teknoloji ve Sosyal Bilimler konusu, bilgiyi yalnız ezberlemek yerine kavram, açıklama ve örnek arasında bağ kurmayı gerektirir. Bu ders metni dört temel kazanımı sade bir sırayla ele alır. Her bölümde önce kavramın sınırı açıklanır, ardından günlük yaşamdan ya da uygun bir metinden örnek verilir. Metin düz yapıda hazırlandığı için Web Speech ile sesli okunabilir. Çalışırken örneği kendi cümlenle yeniden ifade etmek ve bölüm sonrasında kısa bir karşılaştırma yapmak kalıcı öğrenmeyi destekler.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Buluş kavramını açıklarKI-GRADE-5-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T08-01
  • Bilimsel araştırma kavramını açıklarKI-GRADE-5-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T08-02
  • Kaynak gösterme kavramını açıklarKI-GRADE-5-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T08-03
  • Dijital sorumluluk kavramını açıklarKI-GRADE-5-SINIF-SOSYAL-BILGILER-T08-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 5. Sınıf Sosyal Bilgiler öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

1. Kazanım: Buluş

DERİN AÇIKLAMA

5. sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler konusu içinde Buluş temel bir odaktır. Daha önce bulunmayan bir araç, yöntem veya çözümün bilgi ve denemeler sonucunda ortaya çıkarılmasıdır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Yeni bir su arıtma düzeneği geliştirmek buluş niteliği taşıyabilir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

2. Kazanım: Bilimsel araştırma

DERİN AÇIKLAMA

5. sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler konusu içinde Bilimsel araştırma temel bir odaktır. Bir soruya planlı biçimde kaynak ve veri toplayıp bunları değerlendirerek kanıta dayalı sonuç üretme sürecidir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Mahalle ulaşımını anket ve gözlemle incelemek bilimsel araştırmadır. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

3. Kazanım: Kaynak gösterme

DERİN AÇIKLAMA

5. sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler konusu içinde Kaynak gösterme temel bir odaktır. Kullanılan bilgi, görsel veya düşüncenin sahibini ve alındığı yeri açık biçimde belirtmedir. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Raporda yararlanılan kitabın yazar ve başlığını yazmak kaynak göstermedir. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

4. Kazanım: Dijital sorumluluk

DERİN AÇIKLAMA

5. sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler konusu içinde Dijital sorumluluk temel bir odaktır. Teknolojiyi güvenlik, mahremiyet, doğruluk ve başkalarının haklarını gözeterek kullanma davranışıdır. Bu tanımı tek başına ezberlemek yeterli değildir; kavramın hangi durumda kullanıldığını da görmek gerekir. Güçlü parola kullanmak ve başkasının fotoğrafını izinsiz paylaşmamak dijital sorumluluktur. Örnekteki belirleyici ayrıntıları bul, bu ayrıntıları tanımdaki ölçütlerle eşleştir ve kararını kendi cümlenle gerekçelendir. Benzer görünen kavramları ayırırken önce amaç, sonra bağlam ve son olarak ortaya çıkan sonucu incele. Bu düzenli kontrol, yanlış seçeneğin neden uygun olmadığını açıklamayı ve bilgiyi yeni bir duruma aktarmayı kolaylaştırır.

SIK SORULANLAR

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

015. sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler konusunda Buluş ne anlama gelir?

5. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Teknoloji ve Sosyal Bilimler bağlamında Daha önce bulunmayan bir araç, yöntem veya çözümün bilgi ve denemeler sonucunda ortaya çıkarılmasıdır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Yeni bir su arıtma düzeneği geliştirmek buluş niteliği taşıyabilir.

025. sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler konusunda Bilimsel araştırma ne anlama gelir?

5. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Teknoloji ve Sosyal Bilimler bağlamında Bir soruya planlı biçimde kaynak ve veri toplayıp bunları değerlendirerek kanıta dayalı sonuç üretme sürecidir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Mahalle ulaşımını anket ve gözlemle incelemek bilimsel araştırmadır.

035. sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler konusunda Kaynak gösterme ne anlama gelir?

5. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Teknoloji ve Sosyal Bilimler bağlamında Kullanılan bilgi, görsel veya düşüncenin sahibini ve alındığı yeri açık biçimde belirtmedir. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Raporda yararlanılan kitabın yazar ve başlığını yazmak kaynak göstermedir.

045. sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler konusunda Dijital sorumluluk ne anlama gelir?

5. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Teknoloji ve Sosyal Bilimler bağlamında Teknolojiyi güvenlik, mahremiyet, doğruluk ve başkalarının haklarını gözeterek kullanma davranışıdır. Konuyu çalışırken şu örnek yol gösterir: Güçlü parola kullanmak ve başkasının fotoğrafını izinsiz paylaşmamak dijital sorumluluktur.

055. sınıf Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Sosyal Bilimler konusu en etkili nasıl tekrar edilir?

5. sınıf Sosyal Bilgiler dersindeki Teknoloji ve Sosyal Bilimler için dört kavramı bir tabloya yaz; her kavramın tanımını, ayırt edici ölçütünü ve kendi oluşturduğun yeni örneği karşılaştır. Ardından iki testi çözerek yanlış geri bildirimlerini yeniden oku.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Bu alıştırma bağlantısı henüz hazır değil.

Bu dersin açılabilir konu testleri arasında bu bağlantı yer almıyor. Şimdilik dersteki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Sosyal Bilgiler Dersi 5. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı (4-7. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DOĞRULANMIŞ KONU TESTİ

Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.

Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.