BİLGİMİ GELİŞTİRİYORUMÖğrendiklerini kullan.

4. SıNıF FEN BILIMLERI

İnsan ve Çevre Sorumluluğu

4. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu için yaşa uygun, sesli okunabilir açıklamalar ve günlük yaşam uygulamaları.

Kendi sıranı seç. Örneği incele, çözümünü düşün, gerektiğinde geri dön.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf4. Sınıf
  • DersFen Bilimleri
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

4. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu, öğrencinin bilgiyi yalnız ezberlemesini değil, günlük bir durumda kullanmasını amaçlar. kaynak kullanımının çevreye etkisini fark etme ve çözüm üretme Bu anlatımda kısa ve açık cümleler kullanılır; kavramlar somut örneklerle ilişkilendirilir. Öğrenci önce doğru örneği fark eder, sonra kendi seçimini gerekçelendirir ve öğrendiğini yeni bir duruma aktarır. Metin, tarayıcının Türkçe ve İngilizce Web Speech sesleriyle kesintisiz okunabilecek sade düz yazı biçimindedir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Kaynak KullanımıKI-GRADE-4-SINIF-FEN-BILIMLERI-K08-01
  • Atık AzaltmaKI-GRADE-4-SINIF-FEN-BILIMLERI-K08-02
  • Geri DönüşümKI-GRADE-4-SINIF-FEN-BILIMLERI-K08-03
  • Çevre ProjesiKI-GRADE-4-SINIF-FEN-BILIMLERI-K08-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

4. Sınıf Fen Bilimleri İnsan ve Çevre Sorumluluğu Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

4. Sınıf Fen Bilimleri İnsan ve Çevre Sorumluluğu Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

4. Sınıf Fen Bilimleri konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 4. Sınıf Fen Bilimleri öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

4. Sınıf Fen Bilimleri İnsan ve Çevre Sorumluluğu Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.

4. Sınıf Fen Bilimleri İnsan ve Çevre Sorumluluğu Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KEŞİF KARTI

Kaynak Kullanımı

Önce kendi çözümünü dene. Sonuçta hangi ders bölümüne dönmen gerektiğine bak.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Kaynak Kullanımı bölümünde temel uygulama şudur: Su, enerji ve ham maddeyi ihtiyaç kadar kullanır. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin kaynak kullanımının çevreye etkisini fark etme ve çözüm üretme ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

KEŞİF KARTI

Atık Azaltma

BİRLİKTE ANLAYALIM

Atık Azaltma bölümünde temel uygulama şudur: Tek kullanımlık ürün yerine yeniden kullanılabilir ürün seçer. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin kaynak kullanımının çevreye etkisini fark etme ve çözüm üretme ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

KEŞİF KARTI

Geri Dönüşüm

BİRLİKTE ANLAYALIM

Geri Dönüşüm bölümünde temel uygulama şudur: Kâğıt, metal, plastik ve camı uygun biçimde ayırır. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin kaynak kullanımının çevreye etkisini fark etme ve çözüm üretme ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

KEŞİF KARTI

Çevre Projesi

BİRLİKTE ANLAYALIM

Çevre Projesi bölümünde temel uygulama şudur: Yerel çevre sorunu için uygulanabilir ortak çözüm planlar. Öğrenci bu adımı önce verilen örnekte bulur, ardından benzer bir durumda kendi sözüyle açıklar. Seçim yaparken sorunun istediği ayrıntıya odaklanır ve ilgisiz seçenekleri eler. Uygulamanın sonunda davranışın ya da bilginin kaynak kullanımının çevreye etkisini fark etme ve çözüm üretme ile nasıl bağlantı kurduğu yeniden değerlendirilir. Böylece yalnız doğru cevaba değil, doğru cevabın nedenine de ulaşılır.

SIK SORULANLAR

4. Sınıf Fen Bilimleri İnsan ve Çevre Sorumluluğu Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

014. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu içinde “Kaynak Kullanımı” neden önemlidir?

4. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu için beklenen doğru uygulama “Su, enerji ve ham maddeyi ihtiyaç kadar kullanır” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

024. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu içinde “Atık Azaltma” neden önemlidir?

4. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu için beklenen doğru uygulama “Tek kullanımlık ürün yerine yeniden kullanılabilir ürün seçer” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

034. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu içinde “Geri Dönüşüm” neden önemlidir?

4. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu için beklenen doğru uygulama “Kâğıt, metal, plastik ve camı uygun biçimde ayırır” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

044. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu içinde “Çevre Projesi” neden önemlidir?

4. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu için beklenen doğru uygulama “Yerel çevre sorunu için uygulanabilir ortak çözüm planlar” biçimindedir. Bu uygulama, öğrencinin bilgiyi günlük yaşamda güvenli, anlamlı ve gerekçeli biçimde kullanmasına yardım eder.

054. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu en kolay nasıl tekrar edilir?

4. sınıf Fen Bilimleri dersindeki İnsan ve Çevre Sorumluluğu konusu tekrar edilirken dört bölüm sırayla sesli okunur, her bölüm için bir günlük yaşam örneği söylenir ve ardından iki kısa test çözülür. Yanlış seçenek geri bildirimi okunarak hata nedeni düzeltilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Bu alıştırma bağlantısı henüz hazır değil.

Bu dersin açılabilir konu testleri arasında bu bağlantı yer almıyor. Şimdilik dersteki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Öğretim Programları Kataloğu

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DOĞRULANMIŞ KONU TESTİ

Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.

Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.