ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
11. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersindeki Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi konusu, birbirini tamamlayan dört odağı birlikte kurar: Din, Felsefe, Bilim ve Sanat. Bu derste amaç yalnız kavram adlarını hatırlamak değildir; her kavramın hangi kanıtla desteklendiğini, hangi açıklamayla karıştırılmaması gerektiğini ve yeni bir durumda nasıl kullanılacağını görmektir. Çalışma boyunca resmî öğretim programındaki kapsam korunur. Metin sesli okumaya uygun sade cümlelerle düzenlenmiştir. Önce kavramları tanımlayın, ardından alan önermelerini karşılaştırın ve son olarak açıklamayı uygun kavramla eşleştirerek öğrenmenizi denetleyin.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Din kavramını çözümlerKI-GRADE-11-SINIF-DIN-KULTURU-VE-AHLAK-BILGISI-T03-01
- Felsefe kavramını çözümlerKI-GRADE-11-SINIF-DIN-KULTURU-VE-AHLAK-BILGISI-T03-02
- Bilim kavramını çözümlerKI-GRADE-11-SINIF-DIN-KULTURU-VE-AHLAK-BILGISI-T03-03
- Sanat kavramını çözümlerKI-GRADE-11-SINIF-DIN-KULTURU-VE-AHLAK-BILGISI-T03-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
Bu konuya doğrudan bağlı bir test henüz kalite eşiğini geçmedi. Şimdilik anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamla; doğrulanmış test yayımlandığında bu sayfada görünecek.
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Birinci kavram çiftini yerleştirme
DERİN AÇIKLAMA
Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi konusu için ilk ayrım Din ile Felsefe arasında kurulur. Din için temel önerme şöyledir: Din varlık, insan, değer ve nihai anlam hakkında vahye dayalı inanç ve yaşam ilkeleri sunar. Buna karşılık Felsefe şu açıklamayla tanınır: Felsefe varlık, bilgi ve değer sorunlarını kavramsal çözümleme ile gerekçeli sorgulama yoluyla inceler. İki cümleyi yan yana okumak, aynı konu içinde farklı işlevleri ayırmayı sağlar. Çalışırken kavram adını tek başına ezberlemek yerine açıklamadaki özne, ilişki ve sonucu işaretleyin. Ardından her önermeyi kendi sözcüklerinizle yeniden kurun. Böylece benzer görünen seçeneklerde yalnız anahtar kelimeye değil, ifadenin tamamına dayanarak karar verebilirsiniz.
AYRINTILI ANLATIM
İkinci kavram çiftini ilişkilendirme
DERİN AÇIKLAMA
Konunun ikinci kavram çifti Bilim ve Sanat başlıklarından oluşur. Bilim için doğrulanması gereken alan önermesi şudur: Bilim gözlenebilir olgular hakkında sınanabilir açıklamalar geliştirir ve yöntemli kanıta dayanır. Sanat ise şu sınırla açıklanır: Sanat insan deneyimini estetik biçim, sembol ve yorum aracılığıyla özgün bir anlatıma dönüştürür. Bu iki odağı çözümlerken neden, süreç, bağlam ve sonuç ifadelerini birbirinden ayırın. Bir önerme başka bir kavramla ilişkili olsa bile sorunun istediği doğrudan açıklamayı vermiyorsa doğru cevap olamaz. Bu ayrım, çoktan seçmeli sorularda doğru olan fakat soru kökünü karşılamayan çeldiricileri elemek için özellikle önemlidir.
AYRINTILI ANLATIM
Kanıt ve yöntemle çalışma
DERİN AÇIKLAMA
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi konusu incelenirken güvenilir sonuca ulaşmak için şu yöntem kullanılır: dinî kavramları Kur’an ve sünnetin temel ilkeleri, tarihsel bağlam ve din bilimlerinin nesnel-betimsel yaklaşımıyla incelemek; yorum ile doğrulanmış bilgiyi ayırmak Önce sorudaki veri, metin, örnek ya da ilişkiyi belirleyin. Sonra bu kanıtın Din, Felsefe, Bilim veya Sanat kavramlarından hangisini doğrudan desteklediğini sorun. Kanıtın kaynağını ve bağlamını görmeden sonuç çıkarmayın. İddia ile gerekçe arasındaki bağı açıkça yazmak, ezbere dayalı cevabı önler. Resmî kaynakta verilen kavramsal sınır, yorumun başlangıç noktasıdır; yeni durumlara aktarım ise bu sınırı bozmadan yapılmalıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Yeni duruma uygulama ve transfer
DERİN AÇIKLAMA
Bir uygulama sorusunda önce hangi alan önermesinin sınandığını bulun. Eğer durum Din varlık, insan, değer ve nihai anlam hakkında vahye dayalı inanç ve yaşam ilkeleri sunar. önermesini destekliyorsa Din odağına; Felsefe varlık, bilgi ve değer sorunlarını kavramsal çözümleme ile gerekçeli sorgulama yoluyla inceler. önermesini destekliyorsa Felsefe odağına dönün. Aynı yolu Bilim gözlenebilir olgular hakkında sınanabilir açıklamalar geliştirir ve yöntemli kanıta dayanır. ile Bilim ve Sanat insan deneyimini estetik biçim, sembol ve yorum aracılığıyla özgün bir anlatıma dönüştürür. ile Sanat için de izleyin. Sonuca gitmeden önce “Bu kanıt gerçekten hangi kavramın ayırt edici özelliğini gösteriyor?” sorusunu sorun. Günlük yaşam, deney, harita, metin, belge, iletişim ya da düşünce örneği değişebilir; ancak kavram ile açıklama arasındaki mantıksal bağ değişmez. Transfer becerisi bu bağı yeni bağlamda yeniden kurabilmektir.
AYRINTILI ANLATIM
Yanılgıları ayıklama ve öz denetim
DERİN AÇIKLAMA
Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi çalışılırken en sık hata, dört doğru önermeyi kendi kavramları dışında kullanmaktır. Din varlık, insan, değer ve nihai anlam hakkında vahye dayalı inanç ve yaşam ilkeleri sunar. açıklamasını Felsefe ile, Felsefe varlık, bilgi ve değer sorunlarını kavramsal çözümleme ile gerekçeli sorgulama yoluyla inceler. açıklamasını Din ile eşleştirmeyin. Benzer biçimde Bilim ile Sanat arasındaki farkı ve Din ile Felsefe arasındaki bağı açık tutun. Çalışma sonunda dört kart hazırlayın: ön yüze kavramı, arka yüze yalnız o kavrama ait alan önermesini yazın. Kartları karıştırıp açıklamadan kavrama ve kavramdan açıklamaya iki yönde çalışın. Yanlış cevapta yalnız doğru harfi değil, çeldiricinin neden başka bir kavrama ait olduğunu da bir cümleyle belirtin.
SIK SORULANLAR
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
0111. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi konusu hangi dört odağı kapsar?
Konu Din, Felsefe, Bilim ve Sanat odaklarını kapsar. Her odağın kendi alan önermesiyle birlikte öğrenilmesi, kavramların birbirine karıştırılmasını önler.
02Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi konusunda Din ile Felsefe nasıl ayırt edilir?
Din için ölçüt “Din varlık, insan, değer ve nihai anlam hakkında vahye dayalı inanç ve yaşam ilkeleri sunar.” önermesidir. Felsefe ise “Felsefe varlık, bilgi ve değer sorunlarını kavramsal çözümleme ile gerekçeli sorgulama yoluyla inceler.” açıklamasıyla tanınır; soru kökünde hangi ölçütün istendiğine bakılmalıdır.
0311. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi konusundaki Bilim kavramı nasıl denetlenir?
Bilim kavramı “Bilim gözlenebilir olgular hakkında sınanabilir açıklamalar geliştirir ve yöntemli kanıta dayanır.” önermesini destekleyen kanıt aranarak denetlenir. Kanıtın bağlamı ve kullanılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yöntemi açıkça belirtilmelidir.
0411. sınıf Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi konusunda Sanat başlığındaki en sık eşleştirme hatası nedir?
En sık hata Sanat için geçerli olan “Sanat insan deneyimini estetik biçim, sembol ve yorum aracılığıyla özgün bir anlatıma dönüştürür.” açıklamasını başka bir kavramın tanımı sanmaktır. Kavram adıyla ayırt edici önermeyi birlikte kontrol etmek gerekir.
0511. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Din, Felsefe, Bilim ve Sanat İlişkisi testlerine nasıl hazırlanmalıyım?
Dört kavram için çift yönlü kartlar hazırlayın; önce Din ve Felsefe, sonra Bilim ve Sanat çiftlerini karşılaştırın. Her yanlışta çeldiricinin hangi kavrama ait olduğunu yazın.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Bu alıştırma bağlantısı henüz hazır değil.
Bu dersin açılabilir konu testleri arasında bu bağlantı yer almıyor. Şimdilik dersteki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.
KAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 11. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- DKAB 11. Sınıf Din, Felsefe, Bilim ve Sanat ÜnitesiKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDOĞRULANMIŞ KONU TESTİ
Bu konuya bağlı test henüz yayıma hazır değil.
Kalite ve açıklamalı geri bildirim kontrollerini geçmeyen bir testi bağlantı olarak göstermiyoruz. Bu sırada anlatımdaki örnekleri ve alıştırma adımlarını tamamlayabilirsin.